23 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Preşedintele Iohannis: România şi Japonia, mai apropiate decât oricând

Foto: Agerpres

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu autorităţile locale din Kyoto, context în care a afirmat că România şi Japonia sunt mai apropiate decât oricând şi, în același timp,  şi-a exprimat speranţa ca în curând Kyoto să se înfrăţească cu o localitate din România.

“România şi Japonia sunt acum mai apropiate decât oricând. În actualul context global, marcat de război şi de tensiuni regionale, este important să ne bazăm unii pe ceilalţi pentru a apăra valorile fundamentale care ne definesc – dorinţa de pace şi securitate, libertatea, democraţia şi drepturile omului, ordinea internaţională bazată pe reguli. Pe acest fundal, doresc să îmi exprim deplina încredere în dezvoltarea continuă a legăturilor dintre ţările şi cetăţenii noştri, dintre oraşele noastre. Sper ca în curând Kyoto să se poată înfrăţi cu o localitate din România, pentru a oferi ocazia punerii în practică a potenţialului uman şi economic încă nedescoperit dintre comunităţile noastre”, a declarat şeful statului la întâlnirea cu guvernatorul prefecturii Kyoto, viceprimarul oraşului Kyoto şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, potrivit unui comunicat Agerpres.

La această întrevedere a participat şi soţia preşedintelui, Carmen Iohannis. De asemenea, au fost prezenţi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan şi Cosmin Marinescu, ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Dranga.

Cu această ocazie, Iohannis a dorit să le mulţumească autorităţilor locale din Kyoto pentru primire. În timpul ei, Iohannis a amintit că a fost primit alături de soția sa în audiență de împăratul Naruhito și de împărăteasa Michiko.

“Convorbirea a reliefat cât de profunde sunt legăturile dintre naţiunile română şi japoneză, construite de-a lungul istoriei noastre comune de peste o sută de ani. Aceste legături reprezintă totodată fundamentul pentru intensificarea cooperării dintre ţările noastre în viitor”, a mai spus Iohannis.

În continuare, șeful statului a amintit că împreună cu prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a semnat un Parteneriat Strategic, scoțând în evidență faptul că relațiile dintre cele două țări au ajuns în acest fel la cel mai ridicat nivel.

De cealaltă parte, guvernatorul prefecturii Kyoto, Takatoshi Nishiwaki, a afirmat că România este un partener important al Japoniei, împărtăşind valorile fundamentale, precum libertatea, democraţia şi statul de drept. El a apreciat faptul că la Universitatea din Bucureşti există o secţie de studii japoneze, unde sunt cei mai mulţi studenţi din Europa de Est.

Print Friendly, PDF & Email