23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Preşedintele Iohannis participă la reuniunea Consiliului European! Vezi ce va discuta acolo

Foto: agerpres.ro

Preşedintele Klaus Iohannis va participa astăzi și mâine la reuniunea Consiliului European, în format de videoconferinţă, notează Agerpres. Principalele subiecte aflate pe agendă vizează coordonarea la nivel UE în contextul pandemiei de COVID-19, cu accent pe accelerarea producţiei, livrării şi distribuţiei de vaccinuri, pregătirea pentru ridicarea graduală a restricţiilor şi consolidarea răspunsului global al Uniunii la pandemie.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vor mai fi discutate aspecte privind Piaţa Internă şi consolidarea sectorului digital. Liderii Uniunii Europene vor avea un schimb de opinii şi cu privire la situaţia din Mediterana de Est şi la relaţiile cu Turcia.

În cadrul reuniunii Consiliului European, preşedintele SUA, Joe Biden, va avea o intervenţie în care se va referi la perspectiva relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

În marja Consiliului European, va avea loc şi un Summit Euro, în format extins, în care se vor discuta aspecte privind rolul internaţional al monedei euro, cu accent pe importanţa politicilor economice solide pentru sporirea rezilienţei Zonei Euro.

Marţi, şeful statului a participat la o videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alţi lideri europeni, în pregătirea reuniunii Consiliului European.

Ieri, preşedintele Iohannis a spus că vaccinarea anti-COVID trebuie accelerată. ,,Pot să vă spun că o să fiu foarte ferm şi clar în Consiliu – trebuie să accelerăm vaccinarea (…) şi trebuie să luăm absolut toate măsurile care pot fi luate împreună cu producătorii de vaccinuri pentru a creşte viteza de vaccinare. Până acum, aceste solicitări pe care le-am avut şi eu şi alţii au dat rezultate, avem doze suplimentare. De exemplu, în aceste două săptămâni, ultimele două săptămâni din martie, primim multe doze suplimentare dintr-un vaccin care este foarte căutat şi cred că se poate face mai mult. În paralel, vom discuta despre certificatul care arată dacă o persoană a fost vaccinată, a avut boala sau a făcut un test şi aceste chestiuni vor fi probabil lămurite în cursul acestui Consiliu”, a declarat Klaus Iohannis.