28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare

Foto: Agerpres

Administraţia este “mult în urmă” în procesul de digitalizare, a  spus  prefectul Capitalei, Alin Stoica.

“Administraţia în momentul de faţă este mult în urmă în acest proces de digitalizare. Nu avem încă resursele necesare, nu avem încă competenţele care să fie asimilate de personal şi aici trebuie făcut un efort semnificativ, asta ca să ajungem să folosim toate datele pe care statul le are la dispoziţie prin toate instituţiile sale, iar datele respective trebuie folosite în interesul mediului de afaceri, adică să avem toate datele de care avem nevoie la un click distanţă”, a spus Alin Stoica, miercuri, la evenimentul “Focus Bucureşti: dezvoltare urbană, economie, mobilitate”.

După părerea lui, această eficientizare a instituţiilor ridică şi unele provocări.

“Odată cu digitalizarea se nasc noi ameninţări, am văzut foarte de curând acele atacuri cibernetice (…). Deci, în momentul în care digitalizarea are loc fără a se ţine cont de astfel de provocări, apar aceste riscuri şi atunci principala provocare este creşterea capacităţii de a gestiona aceste riscuri cibernetice, securitatea online. Pentru asta trebuie şi investiţii, trebuie şi personal calificat”, a afirmat Alin Stoica.

În opinia sa, gradul de competenţe digitale pe care populaţia îl are, inclusiv în Bucureşti, este extrem de scăzut.

“Majoritatea populaţiei foloseşte device-urile doar pentru Facebook în principal şi pentru alte reţele de social media şi mai puţin pentru activităţile economice şi acolo trebuie insistat pentru ca deja populaţia să fie alfabetizată la nivel IT când iese din şcoală şi apoi educaţia trebuie să continue pe toată perioada vieţii active, pentru că este o evoluţie foarte rapidă a tehnologiei”, a menţionat Alin Stoica.

El a precizat că programul de guvernare cuprinde măsuri în domeniul digitalizării.

“Avem măsuri concrete în programul de guvernare şi acesta e susţinut de solicitările din PNRR, avem dezvoltarea soluţiilor de finanţare prin programe operaţionale, de proiecte de smart city în oraşele din fiecare regiune, în parteneriat cu acele hub-uri de digitalizare din fiecare regiune. De asemenea, derularea de traininguri pentru toţi funcţionarii publici (…). Obiectivul final este acela de a avea un nivel minim de competenţe digitale pentru orice angajat din sistemul public”, a  mai spus  Alin Stoica.

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a spus că principala problemă a Municipiului Bucureşti este în prezent lipsa de venituri. În opinia sa, în ceea ce priveşte transportul public şi parcajele, “dacă nu se iese din paradigma controlorului care stă cu borseta în centrul oraşului”, nu vor putea fi generate venituri pentru Municipalitate.