Poluarea cu plastic, din ce în ce mai evidentă! Ce pericol ne paște

Forumul Economic Mondial a avertizat în întâlnirea de anul trecut că, în ritmul actual al poluării, până în 2050 vom avea mai mult plastic în Ocean decât pește. Foto: romania.europalibera.org

Problema poluării cu plastic nu va fi rezolvată prea curând și ea devine din ce în ce mai presantă. În următorii 20 de ani e de așteptat ca situațiile în care va fi folosit plasticul să se dubleze. Și asta pentru că producătorii găsesc metode noi şi variate de a folosi plasticul, susţine un raport al Forumului Economic Mondial.

Toată lumea este de acord că plasticul a ajutat la dezvoltarea civilizației umane și a oferit anumite facilităţi, de la păstrarea prospețimii alimentelor și până la reducerea greutăţii automobilelor. Dar dacă nu se schimbă abordarea, în ceea ce privește deșeurile din plastic, acestea ne vor afecta atât sănătatea cât și mediul în care trăim.

Un exemplu, de cum suntem afectați, gasim în Tulcea. Cei de la Societatea Ornitologică Română, în urma unui proiect desfășurat în zonă, au gasit în cuiburile de berze sfori, plase și pungi de plastic, diverse articole de îmbrăcăminte, saci de rafie și alte resturi menajere. Berzele albe sunt păsări care construiesc cuiburi mari, pe care le consolidează de la an la an, utilizând materialele pe care le găsesc ușor și, din păcate, mizeria din așezările umane se reflectă în cuiburile de barză.

 

 

“Resturile aruncate neglijent și depozitele de gunoi ilegale, atât de frecvente la noi din păcate, sunt o sursă de deșeuri care ajung frecvent în cuib. Pe lângă faptul că reprezintă un indicator al poluării în zonele unde sunt verificate cuiburile, multe din aceste deșeuri sunt un real pericol pentru pui, pentru că aceștia le pot înghiți sau pot deveni captivi încurcându-se în ele sau se pot răni”, a spus biologul Sebastian Bugariu.

Rata redusă a reciclării plasticului în UE duce la pierderi mari atât pentru economie, cât și pentru mediu. Se estimează că 95% din valoarea materialului de ambalaj din plastic se pierde după ciclul scurt al primei utilizări.

În fiecare an, producția și incinerarea materialelor plastice emit aproximativ 400 de milioane de tone de CO2 la nivel global, o parte dintre acestea putând fi evitate printr-o reciclare mai bună.