29 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Poluarea aerului la nivel global s-a redus în perioada de lockdown din 2020

Foto: Gulliver/Getty Images

Poluarea aerului s-a redus la niveluri fără precedent în perioada de lockdown anti-Covid de anul trecut, însă reducerea nu a fost de durată și nu a putut avea un impact serios asupra sănătății oamenilor, conform Organizației Meteorologice Internaționale, potrivit digi24.ro.

Particulele poluante PM 2.5 au scăzut cu până la 40% în Africa, America de Sud și Asia de sud și mai puțin în părți din Europa și America de Nord, conform Organizației Meteorologice Internaționale, care a publicat raportul său privind calitatea de aerului și clima.

Conform documentului, perioadele de lockdown anti-Covid din primăvara anului trecut, dar și restricțiile de călătorie au dus la  „o scădere de scurtă durată, dar foarte consistentă, a emisiilor poluatoare”, mai ales în zonele urbane.

Documentul a comparat calitatea aerului din 2020 cu datele obținute în 2015 și 2019 și a arătat că nivelul particulelor periculoase emise din arderea combustibilului s-a redus peste tot, uneori chiar cu 70%.

Poluarea aerului reprezintă un factor de risc major pe tot globul. El este, cel mai probabil, motivul pentru care speranța de viață a 40% dintre indieni scade cu mai mult de 9 ani, conform unui alt raport recent.

Pe de altă parte, agenția ONU spune că scăderea a fost de prea scurtă durată pentru a avea un impact asupra sănătății oamenilor.

Print Friendly, PDF & Email