Polițiștii vor putea folosi metode de localizare fără mandat de la judecător în cazul persoanelor dispărute

Foto: lugojinfo.ro

Un nou proiect de lege al MAI prevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare, în caz de pericol grav în care se află o persoană dispărută. Potrivit hotnews.ro, polițiștii vor putea intercepta comunicații și accesa sisteme informatice doar cu autorizația procurorului.

Proiectul MAI a fost pus în dezbatere publică. Mai mult, în cazul răpirii unui minor, poate fi folosit sitemul RO-ALERT. În prezent nu există posibilitatea legală ca o persoană dispărută să fie găsită prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa. Acest lucru poate fi posibil doar când există indiciile clare că este vorba despre o infracțiune și se deschide dosar penal.

Potrivit MAI, utilizarea tehnicii de localizare va putea fi posibilă și atunci când persoana dispărută contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare.

Utilizarea acestor metode se va face în baza autorizației dată de judecător pe o durată de cel mult 30 de zile. În caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maxim 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen.