29 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Poartă mască! Doar așa ne putem proteja de COVID-19

Masca de protecție este aliatul nostru principal în ultima vreme. Există mai multe tipuri de măști, cu un strat sau cu mai multe straturi care filtrează aerul, de unică folosință sau reutilizabile, din fire nețesute de polipropilen sau din material textil, cu sau fără supape de expirație.

Există percepții greșite despre infectarea cu noul coronavirus

Multe persoane greșesc atunci când susțin că virusul poate fi transmis doar când tușești sau strănuți lângă altcineva. Ceea ce nu înțeleg oamenii este faptul că atunci când vorbești, chiar dacă nu vorbești tare, sau când cânți, ceea ce este mult mai rău decât simpla vorbire, există aceste particule eliminate din gură, care pot rămâne în aer pentru un anumit timp.

De cele mai multe ori, particulele cad pe sol, motiv pentru care se recomandă distanța de doi metri între persoane. Unele particule sunt purtate de aerosoli și pot pluti așa o vreme.

Ce tip de mască ne protejează cel mai bine

Testul, comentat de dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite și preluat de digi24.ro, a arătat că oamenii sănătoși care poartă mască din pânză beneficiază de o protecție de doar 17%.

În cazul măștilor chirurgicale, proporția crește până la 50%, iar pentru cele cu filtru de protecție această proporție crește până la 80%.

Totul se schimbă atunci când masca e purtată de o persoană infectată. Atunci, reducerea contagiunii este de 70% pentru măștile din pânză și cele chirurgicale.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca masca să fie purtată corect, cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura şi nasul acoperite și cu părţile laterale ale măştii cât mai bine lipite de obraji.

În așteptarea unui vaccin, masca rămâne aliatul nostru în lupta cu acest virus.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns