Ploaie de cenușă deasupra mai multor localități din Peru după erupția vulcanului Ubinas

Foto: g4media.ro

Vulcanul Ubinas, cel mai activ din Peru, a erupt ieri și a provocat o ploaie de cenuşă care a căzut peste mai multe localităţi. Potrivit hotnews.ro, o coloană de gaz şi cenuşă s-a ridicat până la aproximativ trei kilometri înălţime deasupra vulcanului.

“Au fost înregistrate trei noi explozii ale vulcanului Ubinas, caracterizate prin expulzarea de cenuşă solidă şi fină”, a declarat directorul Institutul de Geofizică, Hernando Tavera.

Vulcanul are o înălţime de 5.672 de metri și este situat în regiunea Moquega, la 1.250 kilometri la sud de capitala Lima. Ultima mare erupţie a acestui vulcan s-a produs în 2017.

Districtul Ubinas se află în alertă portocalie din luna iulie, după producerea a două explozii şi a unei ploi de cenuşă. Acest nivel de alertă este activat atunci când un vulcan înregistrează variaţii semnificative în procesul său eruptiv şi le permite autorităţilor să efectueze evacuări, în cazul în care este necesar, în zonele populate din apropiere.

Locuitorii din şase sate aflate în apropierea vulcanului au fost rugaţi să folosească măşti pentru a evita inhalarea de cenuşă. Măşti şi ochelari au fost de asemenea distribuite în districtul Ubinas, cu 1.700 de locuitori. Autorităţile au anunţat livrarea a 8,5 tone de ajutoare umanitare, în special alimente şi haine.