23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Plângeri penale împotriva Garzii Naționale de Mediu ,Gărzii de Mediu Călărași și a Mărioarei Gătej pentru bomba ecologica de la Ulmeni Călărași

Populația din Ulmeni, Călărași este grav contaminată, mediul este poluat ireversibil iar siturile protejate și cele arheologice sunt îngropate în gunoaie ca urmare a activității gropii de gunoi de la Ulmeni, Călărași infracțiunile de mediu fiind evidente.

Cu toate acestea Garda Națională de Mediu continuă să protejeze poluatorii înscenând controale, falsificând procese verbale și fabricând probe care să salveze funcționarea bombei ecologice.

Începând din septembrie 2019 și până în decembrie 2020 o mare parte din deșeurile produse de locuitorii din Municipiul București și din orașul Voluntari au fost transportate la această groapă de gunoi ilegală sub pretextul sortării și reciclării acestora, deșeurile fiind de fapt îngropate în apropierea Dunării sau depozitate pe terenurile din jurul satului Ulmeni. În prezent, munții de gunoaie au ajuns la o înălțime de peste 20 de metri și generează substanțe toxice care se scurg în pânza freatică și distrug totul în cale pe zeci de kilometri.

Toate acestea au fost posibile cu sprijinul direct al Gărzii Naționale de Mediu prin intermediul Gabrielei Dorojan, care a ocupat funcția de Comisar General până în februarie 2020, și ulterior cu sprijinul Marioarei Gătej, care ocupă și în prezent funcția de Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu.

Deși o parte din funcționarii onești ai Gărzii Naționale de Mediu și comisari cu responsabilitate au reușit să închidă periculoasa groapa de gunoi din Ulmeni Călărași în decembrie 2020, gestionată de societățile Utiltrailer și Cassano Metal, Mărioara Gătej împreună cu Steluța Boitan, director executiv al APM Călărași au reușit zilele trecute, printr-un artificiu de documente, să repună în funcționare activitatea societății Utiltrailer și, în consecință, continuarea contaminării mediului și a cetățenilor din Călărași.

Trucul folosit de Mărioara Gătej în controalele aplicate societății Utiltrailer a fost acela de a nu evidenția infracțiunile de mediu, contaminarea solului și a pânzei freatice, îngroparea deșeurilor și inexistența contractelor obținute prin licitație publică care ar fi trebuit să fie deținute de Utiltrailer, așa cum prevede legea.

Astfel, măsurile impuse societății Utiltrailer au fost unele de fațadă iar în urma controlului privind îndeplinirea măsurilor Garda Națională de Mediu a constatat că măsurile impuse Utiltrailer au fost respectate, în consecință aceasta poate continua activitatea.

Abuzul comis de Garda Națională de Mediu și de Garda de Mediu Călărași este evident și poate fi constatat de oricine deoarece munții de gunoi de la Utiltrailer Călărași, aflați lângă satul Ulmeni nu au fost mutati și tratați în instalații specializate așa cum prevedeau măsurile impuse inițial, aceștia existând în continuare pe amplasament și continuând să producă daune de mediu ireparabile.

Cetățenii din Ulmeni Călărași și asociațiile de mediu au depus numeroase plângeri penale prin care se arată infracțiunile poluatorilor de la Ulmeni Călărași dar și abuzurile Gărzii Naționale de Mediu, a Gărzii de Mediu Călărași cât și a Agenției pentru Protecția Mediului Călărași, constituindu-se în acest sens mai multe dosare penale, atât la DNA cât și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița.

Văzând că rezolvarea plângerilor penale înaintate de cetățeni durează destul de mult și nu au nicio soluție până în prezent, aceștia au decis să cheme în instanță Garda Națională de Mediu, Garda de Mediu Călărași și Agenția pentru Protecția Mediului Călărași pentru a le determina să-și execute obligațiile care decurg din legea de funcționare a acestor instituții și să aplice măsurile adecvate împotriva Utiltrailer și oprirea focarului de poluare de la Ulmeni, Călărași.

Primăria Municipiului București și primarul general au în responsabilitate depozitarea în siguranța a deșeurilor.

Legea administrației publice prevede dispoziții clare referitoare la depozitarea în siguranță a deșeurilor produse pe raza administrativă a Capitalei cât și responsabilitatea aferentă care revine primarului genereal .

Cu toate acestea Primăria Municipiului București a trimis în ultimul an la groapa ilegală de gunoi din Ulmeni peste 150.000 tone deșeuri care au provocat cel mai mare dezastru de mediu postdecembrist din România. În acest moment au fost reluate transporturile  deșeurilor produse de bucureșteni către Ulmeni Călărași, accelerând dezastrul ecologic din Călărași.

Afacerea de la Ulmeni Călărași subminează încrederea în instituțiile legitime ale statului român diminuându-le capacitatea de a asigura siguranța și liniștea publică

Infracțiunile de mediu care se produc la Ulmeni Călărași prin îngroparea gunoaielor produse în București, și Voluntari în malul Dunării, în apropierea satului, corupția și abuzurile de la Garda Națională de Mediu au efecte dezastruoase pentru sănătatea populației.

Studiile de sănătate publică efectuate de societăți specializate care au prelevat probe de sol și apă și au investigat calitatea aerului, au confirmat contaminarea populației din cadrul comunităților locale cu mercur, care are o toxicitate extrem de mare și poate produce leziuni cerebrale, renale şi ale căilor respiratorii, cu plumb, care poate duce la îmbolnăvirea cu cancer iar o expunere de lungă durată poate avea efecte devastatoare asupra creierului, cu antimoniu, o substanță extrem de nocivă care poate cauza cancer, cupru care poate provoca ciroza, boala Wilson şi boala Alzheimer.

În ceea ce privește aerul s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxim admise la parametrii pentru pulberi totale în suspensie, amoniac şi hidrogen sulfurat. Pulberile totale în suspensie produc infecţii respiratorii şi boli aerogene (difteria, scarlatina, tuberculoza, pneumonia, tusea convulsiva etc.), viroze (gripa, guturai, rujeola, varicela, oreion, SARS-COV19 etc.) şi micoze pulmonare, așadar au un potențial crescut de răspândire a bolii covid în plină pandemie.

S-au constatat de asemena depășiri la hidrogenul sulfurat, care este foarte toxic pentru oameni și poate duce la blocarea transferului de oxigen, iar în concentraţii mari poate provoca moartea.

Adevăratul cost social al acestor fenomene de corupție din afacerea Ulmeni nu poate fi măsurat doar prin cuantumul banilor negri care se produc sau a fondurilor publice deturnate. Acesta include și costul inestimabil al vieților omenești, costul neprețuit al sănătății și costul pierderii unei părți din istoria acestui popor îngropată sub gunoaiele corupției.

Abuzul de putere în scopul obținerii de câștiguri personale de către grupul infracțional care controlează periculoasa groapa de gunoi din Ulmeni începe să fie destructurat prin conștientizarea fenomenului de către funcționarii publici onești din diverse instituții ale statului implicate în cercetarea acestei afaceri.

Ilegalitățile comise încep să se contureze prin profesionalismul lucrătorilor din aparatul de stat care nu mai acceptă ordinele ilegale ale superiorilor,  prin denunțurile comisarilor de la Garda Națională de Mediu care nu mai rezistă presiunilor la care sunt supuși, mai ales atunci când resursele publice sunt limitate, prin numeroase alte forme de protest prin care decidenții din acest caz  nu vor să mai fie implicați în infracțiuni privind protejarea unei afaceri mizerabile cu consecințe dezastruoase.

Lasă un răspuns