Pintea acuză dur managerii! ,,80% nu au ce căuta în sistemul de sănătate”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a reacționat dur după cazul de la Spitalul Sapoca. Foto: Agerpres

Declarații dure ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea! Aflată la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, aceasta a fost întrebată dacă ea crede că sistemul medical se confruntă şi la acest moment cu o lipsă de personal. Pintea a răspuns  la întrebare, dar nu a ratat ocazia să lanseze atacuri fără precedent la adresa managerilor din sistemul de sănătate.

“Eu am spus că există deficit de personal, v-am şi dat nişte exemple ieri: în 2016 aveam 165.000 de angajaţi în sistemul public, astăzi avem 185.000 în sistemul public. Deci, acest deficit s-a redus, dar modul de organizare a activităţii medicale este apanajul managementului. Şi, aşa cum am spus în nenumărate rânduri, 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. Dăm vina pe sistem, dar sistemul suntem noi. Exact, ceea ce spuneam şi despre Săpoca, este un mod de organizare care, din punctul nostru de vedere, nu corespunde. S-au făcut multe în ultimii doi ani, pentru că am avut acces la toate documentele, dar nu suficient. Şi prea ne-am obişnuit că merge şi aşa. Practic, ceea ce s-a întâmplat aici este rezultatul a multor ani de activitate, nu vorbim despre ultimii ani, pentru că s-a încetăţenit o idee, “este bine şi aşa, putem face şi asta, putem face şi cealaltă”, până când s-a întâmplat. Şi să nu-mi spuneţi că nu ştia nimeni ce se întâmplă în fişa postului, ce scrie acolo. Este datoria asistentului-şef să facă instruiri periodice cu privire la ceea ce este în fişa postului, la proceduri, la protocoale. Credeţi că s-a făcut ceva? Niciodată”, a declarat Pintea, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că managerul Spitalului Săpoca a demisionat. În același timp, Pintea a precizat că numărul deceselor în urma atacului de la Spitalul Sapoca a crescut la cinci. Și asta pentru că pacienta de 88 de ani care fusese internată la Spitalul Floreasca a murit în cursul nopţii. Și tot Sorina Pintea a mai spus că Sorina  că vor fi controale la toate spitalele de psihiatrie din țară.