Petre Roman pierde la CEDO procesul împotriva României

Petre Roman a acuzat că i-au fost încălcate mai multe drepturi pe durata procedurii administrative demarate de ANI și astfel a pierdut mandatul de deputat în anul 2015. Foto: adevarul.ro

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins procesul deschis de fostul premier al României, Petre Roman. Acesta s-a plâns că i-au fost încălcate mai multe drepturi pe durata procedurii administrative demarate de ANI, care au dus la pierderea mandatului de deputat în anul 2015.

“Declară cererea ca fiind inadmisibilă”, așa a sunat decizia anunțată de CEDO, scrie ziare.com. Curtea Europeană a mai respins că inadmisibile și alte 7 cereri similare făcute de funcționari sau aleşi locali care se plângeau de anchetele ANI deschise împotriva lor.

În martie 2014, ANI a anunţat că Petre Roman se află în stare de incompatibilitate începând cu dată de 20 decembrie 2012, întrucât deţinea simultan funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată. Fostul premier al României putea contesta acest raport ANI în 6 luni, dar a făcut acest lucru la o instanţa greşită, Tribunalul Bucureşti, în loc de Curtea de Apel Bucureşti.  Raportul a rămas definitiv, aşa că ANI a solicitat revocarea din funcţie a parlamentarului. Drept urmare, pe 9 februarie 2015 plenul Camerei Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului deputatului Petre Roman.