22 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Peste 700 de primării nu au serviciul de colectare selectivă a deşeurilor

Peste 700 de primării nu asigură serviciul de colectare selectivă a deşeurilor, iar multe dintre acestea fac declaraţii în fals că au sistem de colectare selectivă şi raportează o înşiruire de deşeuri generate selectiv pe diverse componente, a atenţionat Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

“Aproape am terminat un inventar naţional, la nivelul Unităţilor Administrativ – Teritoriale, cu privire la existenţa sau nu a serviciilor de colectare selectivă. Am mers pe o analiză a informaţiilor încrucişat din diverse surse pentru a putea pune cap la cap lucrurile. Sunt peste 700 de primării care, astăzi, nu asigură serviciul de colectare selectivă (a deşeurilor, n.r.). Multe dintre aceste primării fac declaraţii în fals că au colectare selectivă şi raportează o înşiruire de deşeuri generate selectiv pe diverse componente”, a subliniat Tanczos.

În ceea ce priveşte Sistemul de Garanţie – Returnare (SGS), ministrul interimar al Mediului a punctat faptul că există 200 de milioane de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru a se construi la nivel naţional platforme de depozitare voluntară a deşeurilor, mai puţin a celor menajere.

“Pentru Sistemul de Garanţie – Returnare a fost un efort instituţional destul de mare şi am aprobat Hotărârea de Guvern mergând pe o variantă care era foarte aproape de varianta finală şi ideală. Nu este nici ideală, nici varianta pe care se va lucra ani de zile în SGR. Sunt conştient de faptul că vom lucra săptămânile viitoare foarte mult pentru a aduce câteva completări şi vom pregăti modificările legislative necesare pe legislaţia primară. Începând de luni intrăm pe un alt calendar de lucru. Am făcut tot posibilul să facem o dezbatere deschisă, din ianuarie până în septembrie, să ascultăm părerea tuturor, să preluăm în textul Hotărârii de Guvern cât se poate de multe amendamente şi puncte de vedere”, a spus Barna Tanczos.

Acesta a adăugat că România are nevoie de această reţea naţională, astfel încât să poată fi creată o alternativă pentru cei care generează aceste deşeuri.

Print Friendly, PDF & Email