Peste 29 de milioane de copii s-au născut în zone de conflict precum Afganistan sau Somalia

Foto: libertatea.ro

UNICEF a anunțat că peste 29 de milioane de copii s-au născut în ultimul an în zone de conflict. Potrivit news.ro, la nivel global, unul din cinci copii şi-a început viaţa în medii extrem de periculoase şi stresante, inclusiv în ţări precum Afganistan, Somalia, Sudanul de Sud, Siria şi Yemen.

“Milioane de familii nu au acces la alimente, apă potabilă, salubrizare sau un mediu sigur şi sănătos în care să crească şi să relaţioneze. Pe lângă pericolele imediate şi evidente, efectele unui asemenea început în viaţă pe termen lung sunt potenţial catastrofice”, a declarat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore.

Experienţele traumatice prelungite şi repetate pot afecta comportamentul copiilor, precum şi sănătatea fizică şi mintală a acestora.

Un angajat UNICEF din Yemen a spus că a văzut copii ”atât de subnutriţi şi de traumatizaţi, încât aceştia se detaşează emoţional de lume şi de oamenii din jur, ceea ce-i face să devină pasivi, fără a putea interacţiona cu familiile”.

Părinţii din zonele de conflict au o disperată nevoie de mai mult sprijin pentru a putea face faţă dezastrului pe care îl au de înfruntat.