Peste 250 de clădiri verzi se găsesc în România

Se pare că  peste 250 de clădiri din țara noastră au primit certificare de clădiri verzi. 75% din ele se află în București conform unui comunicat al companiei de consultanță BuildGreen, după cum arată un comunicat Agerpres.

Pe lângă București, alte orașe care au clădiri verzi și au primit această certificare sunt Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov.

“Implementarea normelor de dezvoltare sustenabilă a devenit deja o practică generalizată pe piaţa imobiliară din România. Deja avem clădiri de birouri cu sisteme sofisticate prin care se reduc consumurile de energie şi este crescut confortul ocupanţilor, clădiri proiectate pentru a obţine nivelurile maximale de certificare sustenabilă, o deschidere mai mare pentru certificări verzi din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale şi prima fabrică certificată sustenabilă. Pe de altă parte, peste 95% din clădirile din sectorul public şi inaugurate anterior anului 2010 necesită renovări şi îmbunătăţiri, deci sunt în continuare multe de făcut”, afirmă Răzvan Nica, managing direct BuildGreen.

În anul 2019 s-au acordat primele certificări sustenabile BREEAM Outstanding, ce reprezintă cel mai ridicat nivel pe plan global. Ele au fost  obţinute de două magazine Lidl şi Penny Market, amplasate în Bucureşti şi Otopeni. De asemenea, proiectul de birouri Bucharest Business Garden, a obţinut cel mai ridicat nivel de certificare pe schema americană LEED.

Potrivit datelor BuildGreen proiectele imobiliare care reușesc să  obţină un nivel ridicat de certificare sustenabilă vor înregistra un beneficiu dat de eficienţa energetică de 25% – 35% în medie, iar  confortul şi productivitatea angajaţilor vor fi de asemenea mai ridicate.

Sursele alternative de energie, cum sunt pompele geotermale sau panourile solare, faţadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate care reduc consumurile de energie, dar şi să îmbunătăţească confortul angajaţilor, sistemele inteligente de încălzire şi iluminare, în funcţie de gradul de ocupare al clădirilor şi staţiile de încărcare pentru autovehiculele electrice sunt doar câteva dintre soluţiile tehnice implementate de către dezvoltatori.

“Sustenabilitatea este din ce în ce mai răspândită pe segmentul comercial al pieţei imobiliare. Normele specifice au ajuns o practică şi pe segmentul logistic, sperăm să avem tot mai multe fabrici noi ultra-moderne, cu consumuri reduse de energie şi implicit o amprentă de carbon mai mică, iar în viitor vom vedea tot mai multe proiecte rezidenţiale certificate verde. Normele UE 2020, prin care toate proiectele nou construite vor trebui să aibă un nivel ridicat de eficienţă energetică, vor impulsiona de asemenea dezvoltatorii să implementeze soluţii tehnice moderne, menite să aducă performanţe energetice ridicate”, a mai spus   Răzvan Nica.