Peste 25.000 de cadre didactice vor fi concediate din cauza reducerii numărului de ore

Foto: ziaruldeiasi.ro

Măsura reducerii numărului de ore pentru învăţământul preuniversitar va aduce unele beneficii elevilor, însă cu preţul concedierii unui număr de aproximativ 25.000 de cadre didactice, arată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), potrivit Agerpres.

Sindicaliștii sunt de părere că măsura poate fi utilă, însă numai dacă va fi însoţită de alte măsuri complementare precum creşterea numărului de clase şi un program “Şcoală după şcoală” implementat la nivel naţional.

În caz contrar, FSLI avertizează asupra unui risc major de declanşare a unui conflict de amploare în învăţământul preuniversitar, deoarece legea va fi o lovitură extrem de mare pentru acest sector.

“Modificarea de către Senatul României a art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale, în sensul reducerii numărului de ore din planurile cadru pentru învăţământul preuniversitar este o măsură care, aparent, va aduce beneficii elevilor, cu preţul concedierii a aproximativ 25.000 de cadre didactice”, se arată într-un comunicat FSLI.

Cu toate că scăderea numărului de ore a fost prezentată ca fiind o măsură benefică, pentru că elevii vor sta mai puţin la şcoală, în realitate ei vor fi afectaţi de acest lucru, la fel cum vor fi afectate multe cadre didactice.

Mai mulţi specialişti din zona de educaţie consideră că este în avantajul elevilor să stea cât mai mult la şcoală, dar lucrurile trebuie astfel gândite, încât această perioadă petrecută în spaţiul şcolar să nu fie o corvoadă pentru elevi, ci sa fie utilă şi nestresantă.

Pe de altă parte, Federaţia avertizează că punerea în practică a legii va reprezenta evenimentul cu cel mai mare impact social negativ din istoria post-decembristă a României.