23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Peste 17 milioane de tone de aparate electrice vechi au fost aruncate de oameni la gunoi în 2019

Foto: news.ro

Peste 17 milioane de tone de aparate electrice vechi, de mici dimensiuni, au fost aruncate de oameni la gunoi în 2019 şi doar 17,4% dintre acestea au fost colectate şi reciclate, conform unui studiu realizat de Global E-waste monitor, preluat de news.ro.

”Aparatele electrice de mici dimensiuni sunt cele care au produs, în anul 2019, cele mai multe deşeuri din cantitatea globală de deşeuri electrice şi electronice (DEEE), conform unui studiu realizat de Global E-waste monitor, atingând cifra de 17,4 milioane de tone. În această categorie se încadrează atât aparatele electrice mici, menite să uşureze munca în gospodării (prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat), cât şi aparate de igienă şi înfrumuseţare (uscătoare de păr, cântare, ceasuri, epilatoare electrice)”, arată asociaţia Respo DEEE.

Acesta vorbeşte şi de impactul pe care aceste deşeuri îl au asupra mediului şi sănătăţii oamenilor.

“Aparatele electrice conţin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar şi substanţe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conţin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa. La nivel global, în 2019 s-a înregistrat o cifră record de deşeuri electrice şi electronice. 53,6 milioane de tone. În cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone şi apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.

Raportul Global E-waste Monitor 2020 estimează că deşeurile electrice şi electronice (DEEE) vor atinge cifra de 74 milioane tone metrice până în anul 2030, fapt ce arată că acest tip de deşeu are cel mai rapid flux de creştere.

Doar 17,4 % dintre deşeurile electrice şi electronice (DEEE) din 2019 au fost colectate şi reciclate.

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice şi electronice comandând telefonic sau online, pe site-ul asociaţiei, cutia Respo, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menţionată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialişti şi transportată spre centrele de reciclare.