Peste 160 de activişti de mediu ucişi în 2018

 

Cu 16 crime confirmate, Guatemala este ţara cu cele mai multe decese la numărul de locuitori. Foto: europafm.ro

Potrivit unui raport emis de supraveghetorul drepturilor omului la nivel global, ONG-ul Global Witness, cel puţin 164 de activişti de mediu care luptă împotriva proiectelor miniere, forestiere sau agroindustriale au fost ucişi în 2018, citat de Agerpres.

Filipine reprezintă țara cea mai periculoasă anul trecut pentru activiști de mediu și lideri indigeni care îşi apără pământuril, aici fiind înregistrate 30 de crime. În această țară, care a luat locul Braziliei, într-un top al țărilor unde se înregistrează cele mai multe crime de acest tip nouă cultivatori de trestie de zahăr, inclusiv femei şi copii, au fost împuşcaţi mortal de bărbaţi înarmaţi pe Insula Negros, asigură Global Witness, care adaugă că avocatul reprezentând familiile victimelor a fost ucis câteva zile mai târziu.

Columbia şi India au înregistrat 24 şi 23 de decese în 2018. Cu 16 crime confirmate, Guatemala este ţara cu cele mai multe decese la numărul de locuitori.

Foto: stirileprotv.ro

Acesta este un fenomen care poate fi văzut în întreaga lume: activiştii de mediu şi apărători ai pământurilor, mulţi dintre ei reprezentând populaţiile autohtone, sunt consideraţi terorişti, tâlhari sau criminali pentru că-şi apără drepturile“, a denunţat în raport Vicky Tauli-Corpuz, raportor special al ONU pentru drepturile popoarelor autohtone.

Cel mai letal eveniment raportat de ONG în 2018 a avut loc în statul Tamil Nadu din sudul Indiei, unde 13 persoane au fost ucise după o manifestaţie împotriva unei mine de cupru, potrivit ONG-ului.