Peste 12 milioane de tone de deșeuri din plastic se găsesc anual în oceane

Foto: hotnews.ro

Un studiu realizat pe o insulă izolată din sudul Oceanului Atlantic a dezvăluit amploarea problemei legate de deșeurile de plastic din oceane, potrivit BBC.

Aproximativ 75% dintre sticlele de pe țărmul insulei Inaccessible Island provin din Asia, iar cele mai multe au fost fabricate în China. Conform datelor cercetătorilor, cele mai multe sticle au fost fabricate recent, sugerând faptul că au fost aruncate de pe nave.

În jur de 12.7 de milioane de tone de plastic ajung în oceane, în fiecare an. Însă acest număr acoperă numai sursele terestre.

Pe întreaga perioadă a studiilor de pe insulă, cercetătorii au examinat 3.515 de obiecte aruncate în anul 2009 și 8.084 de obiecte în anul 2018. Sticlele de tip PET au reprezentat cel mai comun tip de gunoi, cu cea mai rapidă rată de creștere ca număr, procentul crescând cu 14.7% în fiecare an, din 1980. Cel mai vechi container, găsit în 2018, a fost fabricat în 1971. Însă cele mai multe sticle erau înscripționate cu date mult mai recente (aprox. 2 ani).

Originea sticlelor colectate era Asia, în mod special din China, iar faptul că erau fabricate prea recent pentru a putea fi ajuns acolo din cauza curenților oceanici sugerează că aceastea au fost abandonate de navele aflate în trecere.

Profesorul Peter Ryan de la Universitatea din Cape Towna a spus că ar fi interesat să afle ce are de spus sectorul internațional de transporturi. Acesta este de părere că trebuie căutate atent reglementări mai bune de monitorizare și de sancționare.