3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Peste 100 de persoane au ajuns la SJU Piteşti, după ce au fost muşcate de căpuşe

Foto: news.ro

Peste 100 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, după ce au fost muşcate de căpuşe, porivit news.ro.

”De la începutul primăverii şi până în prezent, peste 100 de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a SJUP, pentru a solicita sprijinul specialiştilor în vederea extragerii căpuşelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 119 cazuri înregistrate din martie şi până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialişti recomandând tratament adecvat, la domiciliu”, anunţă reprezentanţii unităţii sanitare.
Conform acestora, căpuşele sunt, de obicei, mici paraziţi externi, cu dimensiuni de aproximativ 0,5 – 15 mm. Căpuşele adulte sunt mai mari, după hrănire, de dimensiunea unei boabe de cafea.
Sfaturi pentru evitarea complicaţiilor:
– Evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbracăminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafaţă corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă).
– La final, este recomandat a se inspecta suprafaţa corpuluipentru depistarea posibilelor muşcături, dar şi pentru posibila prezenţă a căpuşelor la nivelul tegumentelor
– De asemenea, este recomandat, în privinţa vestimentaţiei, a se purta haine deschise la culoare.
Îndepărtarea căpuşei la domiciliu:
– Se dezinfectează locul cu alcool.
– Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul şi nu corpul. Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată.
– Se spală bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.
– Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare, însă în mâini neantrenate e periculos şi ineficient.
– În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol.