Peste 100.000 de specii de animale și plante amenințate cu dispariția

Flora si fauna mondiale sufera de pe urma incalzirii globale si a nepasarii oamenilor responsabili de situatia grava in care se afla planeta. Foto: digi-animalworld.tv

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), o organizație internațională fondată în octombrie 1948 dedicată conservării resurselor naturale cu sediul în Elveția, prezintă o imagine sumbră asupra speciilor lumii.

105.732 specii de animale și plante sunt amenințate cu dispariția, circa 9.000 de specii fiind adăugate recent pe listă roșie a IUCN, după ce au fost considerate amenințate. Din aceste specii, peste 28.000 de animale sunt amenințate cu dispariția în mare parte din cauza supraexplotării umane.

De exemplu, maimuțele din specia Mangabeile, sunt în pericol din cauza vânătorii ilegale și transformarea habitatului în câmpuri pentru agricultură. Iar în Africa de Est, o specie de țestoase ar putea dispărea din cauza comerțului lor ca animale de companie și distrugerea habitatelor în care trăiesc. „Cu peste 100.000 de specii evaluate acum pentru lista roșie a IUCN, această actualizare arată în mod clar cât de mulți oameni din întreaga lume supraexploatează viața sălbatică. Trebuie să conștientizăm faptul că protejarea diversității naturii este în interesul nostru și este absolut esențială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat Grethel Aguilar, director general al IUCN.

O cincime din speciile de plante din lume sunt amenintate cu extinctia. Foto: robertharding.com

Potrivit celei mai recente actualizări, făcută de organizație, 873 specii sunt acum dispărute, în timp ce 73 de specii au dispărut în sălbăticie, iar aproximativ 6.127 de specii sunt la un pas de dispariție. Specia care a înregistrat cea mai mare scădere și este cea mai vizată ca fiind pe cale de dispariție este peștele de apă dulce. Jumătate din toate speciile de apă dulce originare din Japonia sunt în prezent amenințate de dispariție, la fel ca o treime din cei originari din Mexic. Acest lucru se datorează poluării agricole și urbane, secarea răurilor, a digurilor, a pescuitului nedurabil și a altor specii mai invazive în apă.

William Darwall, șeful unității IUCN pentru biodiversitatea apelor dulci, a spus: „Pierderea acestor specii ar priva miliarde de oameni de o sursă critică de alimente și venituri și ar putea afecta întregul ecosistem. Pentru a stopa aceste scăderi, avem nevoie urgentă de politici privind utilizarea umană a apelor dulci, care să permită satisfacerea nevoilor multor alte specii care împărtășesc aceste ecosisteme.”

Oamenii sunt responsabili pentru că situatia e atat de grava, iar in mai putin de un secol, planeta ar putea fi confruntată cu cea mai mare extinctie de pe Terra din ultimele sute de milioane de ani. Foto: jurnalul.antena3.ro

Șapte specii de primate au fost împinse până la pragul dispariției, dintre care șase apar doar în Africa de Vest.

„Menținerea diversității uimitoare a primatelor din această regiune va necesita crearea de noi arii protejate, o mai bună gestionare a celor existente, o aplicare mai eficientă a legislației de protecție și alternativele economice care prețuiesc primatele ca ceva mai mult decât o sursă de carne, cu ecoturism vizionat de primate, bazat pe modele de succes din alte părți ale Africii, pe lista de top”, a declarat Russ Mittermeier, președinte al Comisiei de Supraviețuire a Speciilor IUCN Primate Specialist Group.

„Statele, întreprinderile și societatea civilă trebuie să acționeze de urgență pentru a stopa supraexploatarea naturii și trebuie să respecte și să sprijine comunitățile locale și popoarele indigene în consolidarea modului de existență durabil”, a spus Grethel Aguilar.