Personalul silvic va avea dreptul să poarte arme letale

Foto: newsar.ro

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi un amendament la legea privind statutul personalului silvic prin care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale, potrivit hotnews.ro.

Această decizie vine după ce un pădurar din Maramureș a fost ucis de hoţii de lemne săptămâna trecută. În prezent pădurarii au doar armament neletal în dotare, conform unor modificări efectuate în trecut de către Guvern.

Astfel “în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.

O altă modificare a legii prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Proiectul de lege va fi supus votului plenului Camerei Deputaţilor care este și forul decizional în acest caz.