10 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Periculoasa groapă de gunoi din Ulmeni-Călărași a scos în stradă zeci de protestatari și o mobilizare civică fără precedent

Lovitură totală pentru oamenii ieșiți la protest în fața Gărzii Naționale de Mediu care au aflat că morbiditatea este crescută cu 45% la populația din jurul celei mai mari gropi de gunoi ilegale din Europa – groapa Oltența-Ulmeni-Călărași, deținută de politicieni foarte cunoscuți din București și Voluntari.

Se moare cu 45% mai mult în acestă zonă din lunca Dunării unde, începând cu luna septembrie 2019 au fost aduse deșeuri care aparțin Primăriei Municipiului București în cantități imense, amestecate cu deșeuri medicale, nămoluri de la stațiile de epurare și deșeuri toxice din șlamuri petroliere, toate fiind îngropate direct în sol lângă satul Ulmeni, în apropiere de Dunăre.

Sub pretextul sortării deșeurilor lângă satul Ulmeni a fost amplasată cea mai periculoasă bombă ecologică din Europa, cu o suprafață de peste 100 ha și cu o cantitate acumulată de peste 200.000 tone deșeuri menajere provenite de la Primăria Municipiului București, Voluntari și Giurgiu, amestecate cu deșeuri toxice care generează o poluare permanentă și distruge sănătatea locuitorilor.

Oamenii care protestează au avut neșansa de a trăi într-o zonă din câmpia Dunării, zonă vizată de un grup infracțional de politicieni cunoscuți, asociați în acestă distrugere cu Nelu Iordache, un afacerist cu numeroase condamnări penale.

Ajunși în pragul disperării, cetățenii afectați din Ulmeni și din împrejurimi au protestat în data de 05.11.2020 în fața sediului Gărzii Naționale de Mediu din București, cerând închiderea imediată a focarului de poluare care propagă răspândirea covid în toată zona de sud a Călărașiului, contaminează populația cu mercur și substanțe toxice, distruge situri europene protejate precum Natura 2000 ”Oltenița-Ulmeni”, dar și situri argeologice de importanță mondială, precum situl arheologic ce atestă așezarea neolitică de la Gumelnița, denumit Aşezarea Gumelniţa de la Olteniţa – Măgura Gumelniţa și altele.

Protestatarii din fața Gărzii Naționale de Mediu au fost invitați de șefa instituției pentru lămuriri privind închiderea bombei ecologice de la Ulmeni Călărași

Invitați în biroul șefei Gărzii Naționale de Mediu, Mărioara Gătej, protestatarii au aflat despre controlul declanșat în data de 8 septembrie anul curent de către instituție și despre faptul că nici în prezent controlul nu a fost finalizat. Protestatarii au arătat fotografii și filmări cu infracțiunile de mediu care se produc zilnic pe terenurile unde sunt îngropate sau depozitate deșeurile și substanțele toxice care se scurg în sol și în pânza freatică. Mai mult aceștia au înmânat șefei instituției coordonatele prin satelit care indică exact locul unde sunt îngropate deșeurile și locul unde se scurge levigatul în sol și în pânza freatică și au solicitat instituției să își facă datoria în conformitate cu legea.

Mărioara Gatej a răspuns că este încă în perioada de investigare a acestui caz fără precedent în România iar o responsabilitate importantă în soluționarea dezastrului de la Ulmeni revine Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și Agenției pentru Protecția Mediului Călărași, care au permis eliberarea ilegală a autorizațiilor de mediu pentru Utiltrailer și Cassano Metal.

Agenția pentru Protecția Mediului Călărași prin Directorul executiv Steluța Boitan este instituția care a eliberat autorizații paravan de sortare a deșeurilor pentru Utiltrailer și Cassano Metal încalcând în mod flagrant legea.

Steluța Boitan este Directorul Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Călărași care în complicitate cu Maria Păun, rudă cu asociatul Utiltrailer Păun Benonie Victoraș și cu cel al Cassano Metal, Păun George Mircea au eliberat Autorizația  de mediu nr. 8/23.01.2019 revizuită la data de 06.06.2019 și Autorizația  de mediu nr.18/19.03.2019 revizuită la data de 08.05.2019 pentru Utiltrailer și Autorizația de mediu nr.75/16.07.2019 revizuită la data de 08.08.2019 pentru Cassano Metal, încălcând flagrant legea.

Steluța Boitan se face vinovată și de menținerea ilegală a acestor autorizații deși, în luna aprilie a fost sesizată de Garda Națională de Mediu pentru suspendarea acestor autorizații ca urmare a dezastrului ecologic produs la Ulmeni, Călărași.

Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Protecția Mediului sunt spectatorii neimplicați în acest dezastru fără precedent din România

Încălcarea flagrantă a legislației de către Agenția pentru Protecția Mediului Călărași prin Steluța Boitan și Maria Păun nu a fost sancționată de Ministerul Mediului care are în competență gestionarea derapajelor de la lege de către agențiile din subordine. Ministrul Mediului Costel Alexe a ieșit într-o intervenție televizată în care a spus că a vizitat locul dezastrului de la Ulmeni și a reclamat organelor de cercetare penală acest caz.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului, deși are în subordine Agenția pentru Protecția Mediului Călărași nu a intervenit până în prezent în acest dezastru unic în România și în Europa, care a contaminat populația și siturile europene și arheologice protejate, lăsând-o în continuare pe Steluța Boitan să fabrice autorizatii ilegale și să dea decizii halucinante pentru susținerea poluatorilor de la Utiltrailer și Cassano Metal.

Directoarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru, reacționează dur: Steluța Boitan de la Agenția pentru Protecția Mediului Călărași a încălcat flagrant legea eliberând autorizația de mediu într-o zonă protejată din cadrul Natura 2000 fără avizul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Să răspundă penal!

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate prin Adi Croitoru, Președinte, a dispus un control urgent în zona protejată Natura 2000 promițînd cetățenilor care au fost implicați în protest că va aplica foarte ferm legislația din zona de competență a instituției pe care o conduce și nu va tolera continuarea distrugerii unei arii protejate.

Aceasta a mai arătat că, așa cum prevede legea, într-o arie protejată nu se pot emite autorizații de mediu pentru activități care implică poluarea și contaminarea mediului iar cei care au făcut-o trebuie să răspundă penal.

Cetățenii au protestat și împotriva Primăriei Municipiului București și a fostului primar general care a trimis în ultimul an peste 150 000 de tone de deșeuri în Ulmeni Călărași

Pancarte mari prin care se afișează corupția din Primăria Municipiului București au fost ridicate la protestul organizat joi 5.11.2020, de către protestatarii ajunși în pragul disperării.

Cetățenii au arătat că, potrivit legii, responsabilitatea depozitării în siguranță a deșeurilor din București revine primarului general care răspunde în fața legii dacă aceste deșeuri, produse pe raza administrativă pe care o coordonează, contaminează și poluează pupulația și mediul înconjurator. Responsabilitatea primarului general este cu atât mai mare dacă aceste deșeuri produse de cetățenii Bucureștiului ajung prin neglijența sau intenția acestuia să contamineze arii naturale protejate sau situri argeologice de importanță mondială.

Protestul cetățenilor a fost orientat și împotriva organelor de cercetare penală care nu acordă prioritate infracțiunilor de mediu care le distrug sănătatea și care adâncesc zilnic prejudiciul pe care urmează să-l suporte statul român

Contestații vehemente au fost și împotriva organelor de cercetare penală care au centralizat plângerile cetățenilor și au orientat cercetările pe aspecte care nu implică infracțiunile de mediu, contaminarea și răspândirea bolilor cât și oprirea imediată a activității periculoasei gropi de gunoi care le distruge sănătatea și contaminează ireparabil mediul înconjurător.

În concluzie, protestatarii afirmă că, un cost al orientării greșite a cercetărilor, pe lângă alte pierderi, duc la un prejudiciu pentru statul român de aproape 2 milioane de lei zilnic, prejudiciu care ar trebui asumat de o instituție a statului.

Prin promovarea și continuarea luptei cetățenilor afectați de dezastrul fără precedent de la Ulmeni împotriva corupției, contaminarii, poluării, a abuzurilor, a complicității politicienilor cu poluatorii și a derapajelor autorităților statului, sunt un model pentru toate zonele afectate de acest flagel.

Forța societății civile și rolul său în apărarea statului de drept și a bunei guvernări reprezintă un factor esențial pentru consolidarea democratică a României.

Lasă un răspuns