17 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Percheziţii la membrii unei grupări care cerea taxă de protecţie dezvoltatorilor imobiliari din Bucureşti

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Capitalei au efectuat 3 percheziţii în Bucureşti şi Prahova, la membrii unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi lipsire de libertate, potrivit Agerpres.

“În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza municipiului Bucureşti, în vederea comiterii infracţiunii de şantaj (…) în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept de taxă de protecţie”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Pe parcursul cercetării penale s-a stabilit că fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparţinându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracţional. Liderul direcţiona ceilalţi membri ai grupului la şantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare, precizează sursa citată.

“Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracţional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune şi intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcţie”, se mai arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, în cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecţie impusă, membrii grupului infracţional procedau la intensificarea acţiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la şantierul imobilului şi ameninţarea angajaţilor.

De cele mai multe ori, în urma acţiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuşi să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se “înţeleagă” cu liderul grupării şi să-i remită acestuia “taxa de protecţie” impusă, adaugă sursa amintită.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 8.000 de lei şi 5.500 de euro. La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost conduse cinci persoane, în vederea audierii.

Print Friendly, PDF & Email