Pentru a merge cu metroul poți plăti cu cardul. Vezi detalii

Foto: news.ro

Începand de astăzi  accesul  la metroul din București se poate face mai mai ușor, mai exact prin intermediul cardurilor bancare contactless MasterCard sau Visa, indiferent de banca  care le-a emis. Această  nouă modalitate de a plăti călătoriile a fost pusă deja în aplicare la 9 stații de metrou, pe viitor se dorește extinderea  și la restul stațiilor.

Noua formă de plată  face parte dintr-un proiect pilot imprementat de Metrorex şi Banca Comercială Română. Sistemul este realizat la nivelul fiecărui turnichet de acces, pentru el s-au folosit  tehnologii de integrare de ultimă generaţie, ceea ce face ca acceptarea la plată şi deblocarea porţilor de acces de la turnicheţi să fie extrem de rapidă.

De fapt, această nouă modalitatea de intrare este chiar mai simplă decât metoda “clasică”, tot ce trebuie să facă călătorii este  să apropie de turnichet orice card bancar contactless Visa sau Mastercard, după care vor primi înştiinţarea de “Acces liber”. Costul unei călătorii rămâne acelaşi neschimbat tot 2,5 lei şi nu se percep comisioane bancare.

 Daca se dorește intrarea mai multor persoane, prin urmare achitarea  mai multor  intrări cu acelaşi card călătorii trebuie  să apese, începând cu a doua tranzacţie consecutivă tasta „+” de pe ecranul turnichetului şi apoi să apropie din nou  cardul de semnul contactless.

 Despre acestă îmbunătățire Directorul General Metrorex,  Mariana Miclăuş a declarat: “Este realmente o bucurie să putem oferi călătorilor noştri, la cea de-a 40-a aniversare a Metroului bucureştean, un sistem de acces inteligent, ca parte integrantă a strategiei noastre de modernizare a condiţiilor de exploatare. Metroul este un mijloc de transport rapid, dar noi credem că rapiditatea nu implică numai călătoria în sine, ci tot ceea ce înseamnă experienţa cu metroul: de la intrarea în staţie şi până la sosirea la destinaţie. Eforturile noastre de îmbunătăţire a acestei experienţe vor continua”. 

“Un oraş cu adevărat inteligent are nevoie, în mod obligatoriu, de acces simplu şi modern la metrou. Soluţia a fost construită, implementată şi testată de colegii mei din BCR împreună cu echipele tehnice ale Metrorex, fiind rodul unui efort de aproape 12 luni. Suntem mândri să putem contribui la  dezvoltarea sistemului de plată contactless, de nivelul unui smart city, la metroul din Bucureşti”, a declarat Ciprian Nicolae, Manager de Proiect BCR.

Soluţia a fost implementată având la bază condițiile de funcţionare reglementate de VISA şi Mastercard, astfel încât orice card emis oriunde în lume sub însemnele celor două mărci să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.

Sistemul de plată contactless este disponibil în această  faza pilot în staţiile:  Pipera, Aurel Vlaicu, Piaţa Victoriei 1 si 2, Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii 1 si 2, Tineretului, Grozăveşti, fiind accesibil la toate porţile de acces din aceste staţii. În următoarele 2-3 luni această formă de plată va fi disponibilă în toate staţiile.