3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Patronii de restaurante de pe litoral au ajuns și bucătari, și chelneri, după ce angajații i-au abandonat

Foto: Getty Images

Industria hotelieră se confruntă cu probleme legate de personal. Mulți dintre angajații din HoReCa au plecat în străinătate ori s-au reprofilat. Cea mai dificilă situație este pe litoral, unde la terase și restaurante nu mai are nici cine să gătească, nici cine să servească, potrivit digi24.ro.

“Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta”, a afirmat Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT.

S-a ajuns la situația asta din mai multe motive: pandemia, nesiguranța locului de muncă și lipsa școlilor în care angajații din domeniul HoReCa să poată fi specializați.

Astfel, în căutarea unui loc de muncă stabil, angajații care lucrau în restaurante și terase au plecat în străinătate sau s-au reprofilat.

Cei mai mulți s-au îndreptat spre construcții, vânzări sau activități de secretariat, a spus Bărhălescu.

Înlipsă de angajați români, mulți dintre patroni se orientează spre forță de muncă de la peste 6.000 de kilometri distanță, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam.