Pacienții cu boli cronice vor să aibă acces la vaccinuri compensate

Foto: Agerpres

​Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Societatea Română de Epidemiologie cer introducerea compensării vaccinurilor pentru pacienții cu afecțiuni cronice, potrivit hotnews.ro.

“Ultimele dezbateri cu profesioniștii și cu pacienții ne-au arătat că mulți pacienți cronici, care ar fi trebui să fie vaccinați, nici măcar nu erau conștienți de acest lucru. Unele scheme de vaccinare sunt foarte scumpe ajungând la aproximativ 1000 de euro, iar cei mai mulți pacienți nu și le permit”, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Pacienții cu boli cronice din România au acces gratuit la o parte dintre vaccinuri, precum vaccinul împotriva gripei.

Medici din mai multe specialități medicale (epidemiologie, chirurgie, boli infecțioase, reumatologie, nefrologie, oncologie, geriatrie, pneumologie, cardiologie, medicină de familie), reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și ai autorităților locale au luat parte astăzi, la Iași, la dezbaterea cu tema „Strategia de vaccinare pentru pacienții cronici”.

Dezbaterea face parte din proiectul numit Inițiativă pentru viitor, lansat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice la începutul lunii aprilie, cu susținerea Societății Române de Epidemiologie, Societății de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Societății Naționale de Medicina Familiei și Asociației Române de Sănătate Publică și Management Sanitar.