29 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Oscar 2022 – “Titane”, de Julia Ducournau, este propunerea Franţei pentru o nominalizare

Foto: News.ro

“Titane”, regizat de Julia Ducournau, premiat cu Palme d’Or la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes reprezintă propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria “cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2022.

Filmul a fost ales de comisia Centrului Naţional al Cinematografiei care desemnează reprezentantul Franţei la gala Oscar 2022. Regizoarea în vârstă de 37 de ani a fost a doua cineastă care a primit anul acesta trofeul la Cannes, după Jane Campion în 1993 cu “Lecţia de pian”, potrivit unui comunicat News.ro.

Distribuit de Neon, cel care s-a ocupat şi de “Parasite”, thrillerul lui Bong Joon-Ho premiat cu Oscar în 2020, “Titane” are mari şanse să câştige, scrie Le Figaro.

Controversatul “Titane” este de fapt al doilea film al regizoarei Julia Ducournau și a şocat chiar înainte de a fi  proiectat de la Cannes cu un poster intrigant, un trailer colorat şi un sinopsis bizar: „după o serie de crime inexplicabile, un tată îşi regăseşte fiul care dispăruse cu 10 ani în urmă. Titane este cuvântul franţuzesc pentru titan, un metal care se topeşte la temperaturi ridicate, rezistă la coroziune şi formează legături solide ca piatra”.

Filmul aduce în prim plan  violenţa ca „începutul a ceva important, ca o zguduire a unor fundaţii prea înţepenite”, explică regizoarea. De asemenea, examinează şi tema descendenţei şi a dragostei sau, mai precis, despre cum se naşte dragostea.

În Statele Unite, filmul a generat 530.000 de dolari în 562 de săli, în primul weekend de lansare, la începutul lui octombrie. În Franţa, “Titane” a avut peste 300.000 de intrări.

Anul trecut, “Deux” de Filippo Meneghetti a reprezentat Franţa, dar nu a fost nominalizat de Academie.

Ultima dată când Franţa a câştigat premiul Oscar la categoria “cel mai bun film străin” a fost în 1992 cu “Indochine”, de Régis Wargnier.

Lista scurtă pentru nominalizările la Oscar va fi anunţată de reprezentanţii Academiei Americane de Film pe data de  21 decembrie.

Print Friendly, PDF & Email