Oscar 2021 – „The Man Standing Next”, propunerea Coreei de Sud pentru o nominalizare la categoria „lungmetraj internaţional”

Foto: news.ro

Thrillerul politic „The Man Standing Next”, regizat de Min-ho Woo, constituie  propunerea transmisă de Coreea de Sud pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2021, conform unui comunicat news.ro.

Se pare că acţiunea filmului este plasată în perioada în care Coreea de Sud se afla sub dictatură militară. În prim-plan sunt apropiaţii preşedintelui sud-coreean Park Chung-hee şi  se prezintă evenimentele petrecute în cele 40 de zile dinaintea asasinării lui, în 1979.

Rolul principal îi este atribuit lui Lee Byung-hun, un spion al Agenţiei Coreeene de Informaţii, ale cărui manevre au dus la schimbarea puterii în ţară.Între altele, Lee a mai jucat în franciza „G.I. Joe” a Paramount şi în remake-ul „The Magnificent Seven” al lui Antoine Fuqua.

Este important de menționat că „The Man Standing Next” a fost lansat în Coreea de Sud în luna ianuarie a acestui an şi a generat încasări totale de 34,5 milioane de dolari, potrivit The Hollywood Reporter. După izbucnirea pandemiei şi închiderea cinematografelor, în luna octombrie el încă se află pe primul loc între cele mai de succes filme ale anului.

Filmul a fost produs de Hive Media şi Showbox. Alegerea lui ca propunerea pentru o nominalizare a fost anunţată joi de Consiliul Coreean de Film.

De altfel, până în 2019, niciun film coreean nu a fost nominalizat la categoria „lungmetraj internaţional”. La cea mai recentă gală însă, producţia „Parasite”, regizată de Bong Joon-ho, s-a impus la această categorie, dar şi la regie, scenariu şi „cel mai bun film”, marcând astfel o premieră.

În legătură cu această competiție, România a propus pentru nominalizare documentarul „colectiv”, semnat de Alexander Nanau.

Între ţările care şi-au mai anunţat propunerile se numără Cehia („Charlatan”), Singapore („Wet Season”), Kosovo („Exil”), Georgia („Beginning”), Elveţia („My Little Sister”), Polonia („Never Gonna Snow Again”), Bhutan („Lunana: A Yak in the Classroom”), Taiwan („A Sun”), Ucraina („Atlantis”), Bosnia şi Herţegovina („Quo Vadis, Aida?”), Coasta de Fildeş („Night of the Kings”) şi Luxembourg („River Tales”).