Oscar 2021 – Filmul “Deux”, propunerea Franţei pentru o nominalizare

Foto; news.ro

A fost anunțat că filmul “Deux”, de Filippo Meneghetti, care prezintă povestea de dragoste dintre două femei în vârstă, constituie propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2021, potrivit AFP.

Acest film s-a dovedit a fost favorit în defavoarea altor patru. Printre acestea, “Mignonnes”, de Maďmouna Doucouré, care a stârnit polemici după difuzarea pe platforma Netflix în Statele Unite: în plină campanie prezidenţială, mediul conservator a acuzat cineastul şi platforma că fac apologia hipersexualizării copiilor.

Lansat în februarie, “Deux” spune povestea de dragoste secretă dintre două vecine în vârstă de 70 de ani. În distribuţia lui fac parte  Martine Chevallier, Barbara Sukova şi Léa Drucker.

Trebuie specificat faptul că filmul a fost foarte bine primit de critică, dar nu a avut decât 49.000 de intrări în Franţa, potrivit cifrelor CBO Box Office.

Printre alte filme preselecţionate au figurat “ADN”, de Maďwenn, şi “Eté 85” de François Ozon.

Decizia de a reprezenta Franţa la Oscar a fost luată de  o comisie formată din cineaştii Mati Diop şi Olivier Nakache, precum şi directorul general delegat al Festivalului de la Cannes Thierry Frémaux sau noua preşedintă a Academiei César Véronique Cayla.

Până acum, între ţările care şi-au anunţat propunerile se numără Lesotho („This Is Not a Burial, It’s a Resurrection”), Iran („Sun Children”), Spania („La trinchera infinita”), Malaysia („Soul”), Japonia („True Mothers”), Germania („And Tomorrow the Entire World”), Canada („Funny Boy”), Coreea de Sud („The Man Standing Next”), Cehia („Charlatan”), Singapore („Wet Season”), Kosovo („Exil”), Georgia („Beginning”), Elveţia („My Little Sister”), Polonia („Never Gonna Snow Again”), Bhutan („Lunana: A Yak in the Classroom”), Taiwan („A Sun”), Ucraina („Atlantis”), Bosnia şi Herţegovina („Quo Vadis, Aida?”), Coasta de Fildeş („Night of the Kings”), Luxembourg („River Tales”) şi Danemarca („Another Round/ Druk”).

România a propus pentru nominalizare documentarul „colectiv”, semnat de Alexander Nanau.

Cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar este programată să aibă loc pe 25 aprilie 2021. Nominalizărilor vor fi anunţate pe 15 martie.