23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

ONU: Toate proiectele de exploatare a cărbunelui trebuie să înceteze imediat

Foto: Profimedia Images

Toate proiectele planificate de exploatare a cărbunului trebuie să înceteze pentru ca lumea să renunțe cât mai repede la „dependența mortală” de această sursă de energie care sufocă planeta, spune secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit digi24.ro.

Eliminarea cărbunelui din producția de energie este poate cel mai important pas pentru a gestiona criza climatică cu care se confruntă omenirea și planeta. Guterres a făcut acest apel în deschiderea summitului unui grup de țări și companii (PPCA – Powering Past Coal Alliance) care încearcă să elimine cărbunele ca formă de producție de energie.

PPCA a fost fondată de Regatul Unit și Canada în 2017, UK fiind una dintre țările care  susține că va elimina complet folosirea cărbunelui până în 2024, dar care acum se confruntă cu presiuni pentru deschiderea unei noi mine de cărbune în regiunea Cumbria din nordul Angliei.

„Astăzi, fac un apel la toate guvernele, companiile private și autorități locale să îndeplinească trei pași. În primul rând, să anuleze toate proiectele bazate pe cărbune pentru a încheia această dependență mortală. În al doilea rând, să încheie toate finanțările internaționale oferite minelor de cărbuni. În al treilea rând, să demareze efortul global pentru a organiza tranziția muncitorilor din domeniu către alte sectoare, inclusiv prin discuții la fiecare uzină în parte”, a spus Guterres.

În ciuda retoricii ecologiste, țările continuă să susțină în tăcere proiecte de exploatare a cărbunelui

Deși miniștrii britanic și canadian ai energiei, respectiv mediului, și-au lăudat țările pentru măsurile luate în vederea eliminării cărbunelui, ei au evitat să discute de proiectele în derulare, precum cel din Cumbria sau proiecte pentru construcția de noi mine în Alberta, Canada.

Lasă un răspuns