10 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

ONU: Pandemia a accentuat dezastrele produse de criza climatică

Foto: Getty Images

Deși inițial părea că, paradoxal, situația climei ar putea să se îmbunătățească pe fondul pandemiei de coronavirus, un raport al Organizației Meteorologice Mondiale arată că scăderea emisiilor nu a fost nici pe departe suficientă, iar criza sanitară nu a făcut decât să complice dezastrele umanitare și să exacerbeze situații critice în multe părți ale lumii, potrivit digi24.ro.

Raportul celor de la OMM concluzionează că schimbările climatice îi vor afecta cel mai mult pe oamenii care sunt cei mai puțin responsabili de apariția lor. Peste 50 de milioane de oameni au fost loviți, în ultimul an, și de efectele dezastrului climatic, dar și de restricțiile și efectele negative generate de pandemie.

În Pacific, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată, ciclonul Harold, a dus la strămutarea a aproximativ 100.000 de oameni, iar răspunsul umanitar a fost încetinit considerabil de pandemie.

O lună mai târziu, ciclonul Vongfong a produs un dezastru similar în Filipine, acolo unde măsurile de distanțare fizică au limitat capacitatea de transport și de ajutor pentru cei aproximativ 180.000 de sinistrați.

În mai, aproape 5 milioane de oameni din India și Bangladesh au fost forțați să își părăsească locuințele ca urmarea a ciclonului Amphan, iar mai multe de jumătate dintre ei au ajuns pe drumuri.

În China, inundațiile și alunecările de teren au dus la evacuarea a aproximativ 2,2 milioane de oameni.

Și în țările dezvoltate, dezastrele au lovit cu putere, însă infrastructura mai bună și bunăstarea generală mai mare i-a apărat pe oameni de un deznodământ asemănător.