ONG-urile de mediu solicită stoparea incinerării deşeurilor în zonele locuite

Foto: observator.tv

ONG-urile din domeniul mediului solicită autorităţilor oprirea incinerării deşeurilor medicale şi non-medicale în zonele locuite şi în apropierea acestora, precum şi stoparea importurilor de deşeuri pe toată perioada stării de urgenţă pandemice COVID-19, potrivit Agerpres.

“Dorim implementarea urgentă a acestor cerinţe, în contextul apariţiei mai multor studii care dovedesc că un aer poluat creşte incidenţa cazurilor şi complicaţiilor virusului COVID-19. Efectele unui aer poluat sunt devastatoare în acest context, mai ales pentru aglomerările urbane şi vedem în toată lumea mai multe cazuri şi mai multe decese în aceste zone”, se arată într-o scrisoare semnată de 38 de ONG-uri.

Mai multe studii publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Harvard University arată că o creştere de doar 1 microgram/mc de PM2,5 este asociată cu o rată de mortalitate de 15% a celor infectaţi cu SARS-COV2.

Estimările Agenţiei Europene de Mediu şi Societăţii Române de Pneumologie evidenţiază că, în România, peste un milion de persoane suferă de afecţiuni ale sistemului respirator, în timp ce anual 23.000 de persoane mor prematur din cauze asociate aerului poluat.