2 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Octavian Berceanu: Nu avem vaccin pentru deșeuri

Foto: captură video Octavian Berceanu/ Facebook

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a vorbit despre gravitatea problemei deversării deșeurilor necontrolat și ilegal în mediul înconjurător, spunând că problema va fi în viitor mai mare decât este acum pandemia. Totodată, el a afirmat că există o presiune mare la graniță, în contextul deșeurilor care sunt transportate ilegal în România, potrivit digi24.ro.

„Avem toleranță zero. Împreună cu vămile, Poliția de Frontieră, Garda de Frontieră, cu alte instituții ale statului lucrăm – 24 de ore, 200 de tone de deșeuri oprite la graniță. Presiunea pe granițe este enormă! Trebuie să găsim soluții. Marea parte a deșeurilor pe care le-am găsit, mii de tone, până acum cred că s-au capturat undeva la 3.800 de tone…dar poate e chiar vârful aisbergului a ceea ce facem noi. Baza pe care noi nu reușim să o capturăm e mult mai mare, presupun. Avem nevoie să regândim problema deșeurilor, importurilor de deșeuri, a salubrității în România, inexistenței infrastructurii care să gestioneze deșeurile. Va deveni în viitor o problemă mai mare decât am avut acum cu pandemia. Va fi în formă continuă. Nu avem vaccin pentru deșeuri”, a declarat Octavian Berceanu.

Acesta a declarat că situații cum este cea din zona lacului Beliș, care a ajuns să fie acoperit complet de gunoaie, sunt peste tot în țară acolo unde nu există servicii de salubritate, deși primarii au aceste obligații, ceea ce intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri .