Obiecte de patrimoniu, furate din Marea Britanie, descoperite de DIICOT

Procurorii DIICOT au descoperit, în urma unei percheziţii domiciliare efectuate în Neamţ, mai multe obiecte de patrimoniu, cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Marea Britanie în perioada 2017 – 2019, potrivit Agerpres.

“Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Aceste opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit”, se arată în comunicatul DIICOT.

Acţiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă “Brookes”, încheiat în 2017, la nivelul Eurojust, între România, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism, şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei şi Poliţia Metropolitană, ulterior fiind extins şi cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.