28 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

O persoană nu va mai putea fi ţinută în secţia de poliţie mai mult de 8 ore

Foto: Facebook/ Politia Romana

Oamenii legii vor avea la dispoziție doar 8 ore pentru a verifica identitatea celui pe care l-au reţinut şi pentru a lua măsurile legale, potrivit digi24.ro.

În cazuri mai complicate, termenul poate fi prelungit până la 12 ore, dar nu mai mult. După acest interval, persoana este liberă să plece.

Proiectul are ca obiect modificarea și completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind măsura conducerii administrative la sediul poliției.

Astfel, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției trebuie să se realizeze de îndată, dar fără să depășească 8 ore de la momentul inițierii deplasării, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului Ministerului de Interne.

Deoarece pot exista situații în care identitatea persoanei să nu poată fi stabilită în termenul de 8 ore, se propune ca acest termen să se prelungească cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și luării măsurilor legale, fără a se depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării.

Înainte de intrarea în vigoare a acestor noi reglementări, Legea nr. 218/2002 stabilea că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale trebuie realizate în termen de 24 de ore.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns