O nouă bancnotă în România! Vezi detalii

Bancnota de 20 lei din iunie 1950. Foto: wikipedia.org

De anul viitor avem o nouă bancnotă în România. Consiliul de Administrație al Bancii Naționale a României a decis lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote cu valoarea de 20 de lei.

Bancnota va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, onorând astfel imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire, la împlinirea Centenarului României Mari.

Foto: ziarullumina.ro

O altă semnificație, pentru alegerea facută de membrii Consiliul de Administrație al BNR este și umarirea inițiativelor bancilor centrale din lume în ceea ce privește egalitatea de gen.

BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă este un demers care răspunde unui interes public legitim, de promovare a personalităților feminine. Banca Națională a mai făcut un astfel de demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, conform bnr.ro.

Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Detaliile referitoare la bancnota, precum macheta, elementele de siguranță și identificare vor fi făcute publice în curând, când va fi anunțată și data exactă a lansării în circulație.