O insula din Oceanul Pacific s-a transformat în “depozit” de deșeuri

Foto: descopera.ro

O insula din Oceanul Pacific  numita Henderson s-a transformat în unul  dintre cele mai  poluate locuri de pe Pământ. Aceasta nu este locuită, dar cum se găsește în apropierea curenților maritimi a ajuns să se umple de deșeuri.

Se pare că această insula este un atol, care s-a format pe fosilele coralilor și faptul că în prezent a atins limite alarmante de deșeuri a început să atragă atenția specialiștilor din domeniu, după cum arată un raport Phys.com.

„Am găsit deşeuri din toate părţile lumii”, a explicat Jennifer Lavers, o cercetătoare din Australia care a condus o expediţie pe această insulă recent. „Am găsit sticle, cutii, articole de pescuit de peste tot: Germania, Canada, SUA, Chile, Argentina şi lista poate continua”, a mai adăugat ea.

Pentru a mai remedia această situație, Jennifer Lavers şi echipa ei au demarat o acţiune de colectare a deşeurilor de pe insulă. Au ajuns să colecteze  în jur de şase tone de deșeuri. Totuşi, efortul depus de către aceştia s-a dovedit inutil, atât din cauza faptului că curenţii au adus alte deşeuri în loc, dar şi din cauza faptului că apele insulei sunt infestate cu fragmente de plastic care nu pot fi identificate cu ochiul liber și care sfârşesc în organismele animalelor.

Localizată în mijlocul unui curent circular care se întinde de la coasta estică a Australiei până coastele vestice ale Americii de Sud, Insula Henderson este “casa” mai multor colonii de păsări care ar trebui să se hrănească din apele pline de nutrienţi, totuşi, din cauza poluării, viaţa acestora este pusă constant în pericol.

Un aspect important  care trebuie luat în considerare  este că insula adăpostește un ecosistem variat, din acest motiv Naţiunile Unite au inclus-o pe  Lista Patrimoniului Mondial în anul 1988. Din păcate, dupa 30 de ani, insula a ajuns într-o stare atât de rea, transformându-se într-o adevarată groapă a deșeurilor pe care curenții le aduc din întreaga lume.