13 iunie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

O expoziţie despre hărţi false se deschide la Muzeul Hărţilor

Foto: news.ro

Vernisajul expoziţiei ”Fake Maps. Hărţi false. Falsche Karten”, realizată în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti şi asociaţia Dem Creativ, va avea loc joi, 10 iunie, de la 19.00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din strada Londra.

Expoziţia, deschisă până la 11 iulie, constituie parte a proiectului mai amplu despre hărţi numit “Grenzenlos. Fără frontiere. Borderless”, curatoriată de istoricul de artă Adrian Buga.

Hărţile ţărilor, ale oraşelor şi atlasele sunt în mod regulat distorsionate, falsificate. Perpetuată până în zilele noastre, manipularea hărţilor este o practică aproape la fel de veche ca istoria cartografiei în sine.

Este cunoscut faptul că dependenţa de hărţi, topografice sau maritime, le-a conferit dintotdeauna putere celor care le întocmesc, hărţile reprezentând unelte esenţiale în folosul promovării diverselor interese economice, politice sau militare. Practica falsificării hărţilor şi-a atins punctul culminat în perioada Războiului Rece, când, de ambele părţi ale Cortinei de fier, hărţile au fost sistematic manipulate, din motive de securitate naţională, politice şi propagandistice, străzi şi clădiri importante fiind camuflate sau pur şi simplu şterse de pe hartă.

În septembrie 1965, la o conferinţă la Moscova, s-a ordonat oficial ca hărţile ţărilor Pactului de la Varşovia să fie modificate. Drept urmare, în RDG, hărţile topografice corecte au devenit documente secrete de stat, cu totul inaccesibile populaţiei civile. Berlinul de Vest a fost marcat pe hărţile din RDG drept zonă nelocuită – marcată cu alb, prevăzută doar cu staţii de metrou. Zonele de frontieră au fost peste tot diminuate, pentru a îngreuna încercările de evadare în Vest. Securitatea a acţionat în mod similar şi în România, schiţele clădirilor şi hărţile fiind folosite în scopuri de supraveghere şi spionaj.

Expoziţia “Fake Maps” prezintă, în acest sens, o serie de exemple istorice, menite a trezi atenţia la manipulările prezentului.

Expoziţia poate fi vizitată, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00. Ea va fi deschisă şi de Noaptea Muzeelor, între orele 14.00 – 23.00.