Numele eroilor, acoperite de înjurături! Memorialul Renașterii se distruge mai rău pe zi ce trece

Ansamblul de monumente închinate eroilor din 1989, Memorialul Renașterii, din Piața Revoluției arată dezastruos. Autoritățile spun că cel puțin până în toamnă lucrurile vor rămâne la fel. Potrivit ziare.com, motivul principal este că la jumătatea lui septembrie abia va fi încheiat transferul acestuia către Primăria Capitalei.

Memorialul Renașterii este compus din Zidul amintirii (pe care sunt trecute numele a 1.058 eroi), Piramida Izbânzii, Calea Biruinței și Piața Reculegerii. Construcția ansamblului de către artistul Alexandru Ghildus a costat peste 5,4 milioane de lei. Inaugurarea a avut loc în 2005, iar monumentele au intrat în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

În prezent, componentele monumentului s-au deteriorat. Zidul pe care sunt inscripționate numele eroilor este ciobit. Pe lângă toate astea, elementele ansamblului au fost acoperite de desene și injurii făcute din graffiti.

Guvernul a dat deja o hotărâre prin care îi transferă Primăriei București acest monument. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 iulie. Se prevede un termen de 60 de zile pentru transferarea monumentului. Așadar, va fi preluat de către primărie la jumătatea lunii septembrie.“Termenul de execuție pentru reabilitarea monumentului va fi stabilit de studiul stării de conservare prin proiectul de reabilitare; Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, prin bugetul său, va asigura suma necesară stabilită urmare studiului și proiectului de reabilitare a monumentului”, a transmis PMB.

Bucureștenii speră că Monumentul Renașterii va fi reabilitat în cel mai scurt timp posibil, deoarece reprezintă și un real pericol pentru aceștia.

Foto: ziare.com