3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Noile reguli ale UE vor permite folosirea polimerilor fără verificări

Foto: Profimedia Images

Noile norme privind substanțele chimice, care vor fi dezbătute de UE săptămâna aceasta, ar permite utilizarea majorității polimerilor fără alte verificări, în ciuda îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte negative viitoare, potrivit unui grup de 19 oameni de știință care au scris Comisiei Europene în legătură cu această problemă, potrivit digi24.ro.

Doar aproximativ 6% din aproximativ 200,000 de polimeri ar necesita verificări de siguranță extinse în cadrul propunerilor discutate ca parte a reglementărilor programului european REACH în domeniul produselor chimice.

Biroul European de Mediu a declarat că printre excepțiile de la controalele de siguranță se numără polistirenul, un material polimeric care s-a demonstrat că provoacă inflamații ale plămânilor la șobolani; poliacrilamida, utilizată în tratarea apelor uzate, a adezivilor și a ambalajelor alimentare, care se pot degrada din cauza acrilamidei, o substanță care rezultă în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon și se regăsește cu precădere în preparatele de patiserie, în cafea, dar și în preparatele cu cartofi, precum cartofii prajiti și chipsurile. De asemenea, printre polimerii exceptați de controale se mai numără poliesteri utilizați în textile, care sunt surse de microplastice, dar și poliolefinele, care reprezintă, de asemenea, o sursă de microplastice.

Un raport al Comisiei Europene a concluzionat că unele materiale plastice ar putea avea efecte nocive dacă nu sunt controlate.

„Utilizarea plasticului este omniprezentă, iar polimerii nu se referă doar la materialele produse din plastic, cu include mult mai multe tipuri de produse utilizate în numeroasele aplicații din întreaga societate. Deci, problema expunerii este semnificativă și nu trebuie să fie neglijată. Există studii care indică faptul că unii polimeri sau monomerii/oligomerii lor pot provoca efecte negative asupra sănătății umane, inclusiv perturbarea hormonilor și efecte cancerigene. Există date care arată că aceste efecte pot apărea în organismele din mediu”, spune profesoara Bethanie Carney Almroth.

Dolores Romano, director interimar pentru politica în domeniul produselor chimice în cadrul Biroului European pentru Mediu, a declarat că gradul tot mai mare de răspândire a microplasticelor în mediu indică faptul că polimerii ar putea acum să-și găsească drumul către corpurile noastre în moduri mai dăunătoare decât au anticipat autoritățile de reglementare.