16 iunie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Noi capacităţi comunale de stocare a gunoiului de grajd, finanţate de Ministerul Mediului, în localitatea Brastavăţu

O platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd cu o capacitate de stocare de peste 2.100 metri cubi/an a fost dată în folosinţă în localitatea Brastavăţu, judeţul Olt, potrivit Agerpres.

Investiţia are o valoare de 1,999 milioane de lei, din care 93,41% a fost finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), la care se adaugă contribuţia locală de aproximativ 7%, informează MMAP printr-un comunicat.

După finalizare, de gestionarea platformei se va ocupa UAT-ul beneficiar, urmând ca activitatea să fie monitorizată de MMAP. Platforma va deservi fermierii mici şi gospodăriile de subzistenţă care cresc animale, asigurând colectarea şi managementul gunoiului de grajd în comuna respectivă.

“Depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ, mai ales în zone apropiate de sursele de apă, poluează cu nitraţi pânza freatică, din care se alimentează fântânile. Pe lângă investiţiile pe care MMAP le face în infrastructură, facem eforturi, prin campanii de informare, să îi responsabilizăm pe gospodari şi pe micii crescători de animale, să respecte gestionarea corectă a bălegarului, mai ales că primii afectaţi de această poluare sunt chiar ei şi familiile lor”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Vasile Panaite.

Investiţiile finanţate de MMAP oferă autorităţilor locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.