18 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

„Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist, premieră la Teatrul Naţional Bucureşti

„Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist, premieră la Teatrul Naţional Bucureşti
Foto: News.ro

„Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist (pseudonimul literar al dramaturgului şi profesorului polonez de istoria artei Jarosław Świerszcz), text jucat în numeroase teatre din Polonia şi Europa, va avea programată premiera pe 19 decembrie, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

Avanpremiera piesei va fi pe 17 şi 18 decembrie, anunţă TNB.

Regia spectacolului  a fost realizată de Matei Lucaci-Grünberg, un tânăr artist cu spectacole de succes montate în teatrul independent şi cu o serie de scurtmetraje care au fost selectate în numeroase festivaluri de film, un palmares bogat ce include şi câteva premii pentru regie, pentru dramaturgie, recompensate fiind şi câteva creaţii actoriceşti din spectacolele sale, potrivit unui comunicat News.ro.

În distribuţie se află Amalia Ciolan şi Andrei Huţuleac, recent cooptat în trupa TNB, care s-a impus deja, cu succes, şi ca regizor de film şi de teatru în spaţiul cultural românesc.

Dacă pentru Andrei Huţuleac, rolul Helver este green-cardul primei lui premiere în TNB, pentru Amalia Ciolan, actriţă cu state vechi în trupa teatrului, interpretă – printre altele – a tulburătorului recital “20 de ani în Siberia”, în care temperamentul ei dramatic a întâlnit o partitură pe măsură,  rolul Karlei  din ”Noaptea lui Helver” reprezintă împlinirea unui vis şi, totodată, o reconfirmare a virtuţilor ei de actriţă de mare forţă dramatică.

Acţiunea piesei se desfășoară de fapt,  într-o singură noapte şi are drept protagonişti un tânăr cu dizabilităţi, care vede lumea cu ochii unui copil, şi o femeie matură, greu încercată de soartă, pe care îi uneşte aceeaşi nevoie de a fi iubiţi. O singură noapte, încărcată de un dramatism inimaginabil, în care evenimentele teribile care ameninţă de dincolo de ferestre se împletesc cu amintiri dureroase scoase acum la lumină.

Tandreţea dintre cei doi, jocurile de-a adevărul, dansurile la lumina torţelor aprinse, toate par să ţină violenţa la o distanţă sigură. Fanatismul e la Helver, doar un prilej de a face exerciţii de gimnastică, scandările furioase – o ocazie să-şi salute prietenii, extremismul – un simplu joc de rol. Totul pare a fi doar o convenţie…, până când marşul istoriei ajunge la uşa lor şi joaca oamenilor lipsiţi de apărare se transformă în strigăt neputincios de salvare.

Print Friendly, PDF & Email