24 septembrie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Noaptea Literaturii Europene revine în Bucureşti pe 11 septembrie

Foto: News.ro

 

O nouă ediţie a Nopţii Literaturii Europene va fi organizată pe data de 11 septembrie, între orele 18.30-21.30, pe Calea Victoriei.

Reţeaua de institute culturale europene EUNIC Romania aşteaptă publicul  pe Calea Victoriei, în patru locaţii ce vor găzdui sesiuni de lectură şi perfomance-uri: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Librăria Humanitas Kretzulescu, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Piaţa Odeon, transmite ICR.

Noaptea Literaturii Europene va aduce în faţa publicului opere literare  care provin din 8  ţări europene, proaspăt traduse în limba română. De la proză la poezie, fragmente din cele opt cărţi vor fi lecturate de personalităţi cunoscute ale scenei culturale din România, cum ar fi Bogdan Albulescu, Ada Navrot sau Sofia Zadar, printre alţii.

Pentru prima dată în istoria proiectului, această ediţie se va desfășura în aer liber, în patru spaţii exterioare localizate pe Calea Victoriei. Acest lucru este posibil datorită proiectului Străzi Deschise, o iniţiativă a Asociaţiei ARCEN, implementată de Primăria Capitalei, ce transformă anumite străzi din centrul capitalei în zone pietonale în timpul zilelor de weekend. Contextul face ca acest eveniment literar să fie accesibil unui public larg, format din trecătorii de toate vârstele, şi nu doar pasionaţilor de literatură europeană.

„Ne bucurăm că în acest an Noaptea Literaturii Europene are loc în acelaşi timp cu proiectul Străzi Deschise şi credem că este o ocazie importantă pentru public să descopere fragmente din literatura europeană direct în stradă. Proiectul Străzi Deschise este un manifest pentru viitorul oraşului şi are ca scop punerea în valoare a spaţiului public şi îşi propune să ofere o nouă perspectivă de raportare a locuitorilor faţă de oraş”, a declarat Alberto Groşescu, director executiv al Asociaţiei ARCEN, potrivit unui comunicat News.ro.

Ce este de văzut, de ascultat, de citit?

Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu 8 )
– Fundaţia Culturală Greacă: „Mama câinelui” de Pavlos Matesis – lectură de Ada Navrot
– Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti: „Faust pe mări” de Karácsonyi Zsolt – lectură de Peter Sragher
Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45)
– Institutul Francez: „Eugenia” de Lionel Duroy – lectură de Eliza Păuna
– Goethe-Institut: „Cei mai frumoşi ani din viaţa lui Anton” de Norris von Schirach (în prezenţa autorului) – lectură de Bogdan Albulescu
Muzeul Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei 12)
– Institutul Cultural Român şi ARCEN: „Jurnal de microbist” de Moni Stănilă – în lectura autoarei
– Institutul Polonez: „În căutarea luminii” de Adam Zagajewski – lectură de Lari Giorgescu
Piaţa Odeon (în faţa Teatrului Odeon)
– Centrul Ceh: „Miercuri la noi” de Olga Stehlíková – performance de Sofia Zadar
– Delegaţia Wallonie-Bruxelles: „Teodora, fiica fluviilor” de Jean-Marc Turine – lectură de Nicoleta Ghiţă şi Mihaela Drăgan

„Sunt încântat că Noaptea Literaturii Europene revine în Bucureşti după o pauză de cinci ani şi că putem prezenta din nou autori europeni contemporani publicului de aici, iar proiectul Străzi Deschise oferă un context cultural excelent. Prin intermediul acestui eveniment dorim să ajungem la un public nou, larg, dar şi să susţinem literatura contemporană şi cititul”, transmite Robin Ujfaluši, director al Centrului Ceh şi co-preşedinte al reţelei EUNIC Romania.

Este important de știut că participarea la eveniment este gratuită. Lecturile se desfăşoară simultan între orele 18.30-21.30.