23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Nivelul poluării crește dramatic în 2021 față de 2020

Foto: Agenția Spațială Europeană

Nivelul poluării deasupra zonelor extrem de active din punct de vedere al emisiilor scăzuse semnificativ la momentul implementării primelor măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, la începutul anului 2020, potrivit digi24.ro.

Un an mai târziu însă, activitatea poluantă a revenit la limitele pre-pandemice, iar emisiile par că au ajuns din nou la nivelul din 2019, conform unor imagini din satelit care arată un nivel mare de emisii de dioxid de azot deasupra Chinei.

Între februarie 2019 și februarie 2020, concentrațiile de dioxid de azot din Beijing scăzuseră cu 35%, iar în Chongqing scăderea fusese chiar mai abruptă, de 45%. În februarie 2021, însă, Beijing a revenit la nivelul anterior, iar Chongqing poluează aproape de două ori mai mult decât o făcea înainte de pandemie.

„Ne așteptăm la o scădere din ce în ce mai mare a calității aerului de îndată ce restricțiile și lockdown-urile se vor fi încheiat în majoritatea regiunilor de pe glob. Concentrațiile de dioxid de azot din atmosfera noastră nu depind doar de activitatea umană, contează și condițiile de vreme, însă aceste efecte sunt un efect evident al relaxărilor restricțiilor. În următoarele săptămâni și luni ne așteptăm la noi creșteri ale poluării și în zona Europei”, spune Claus Zehner, șeful misiunii Copernicus Sentinel-5P a ESA.

Lasă un răspuns