NASA va testa un robot în Antarctica. Vezi detalii

Foto: Agerpres

NASA va testa un robot care se va deplasa sub gheaţă în viitoarea vară australă din Antarctica, scrie Agerpres. Scopul este ca NASA să utilizeze acest robot în anul 2025 într-o misiune de a găsi dovezi de viaţă extraterestră pe o lună a lui Jupiter.

Robotul autonom, de un metru lungime, care este capabil să opereze în apă, dispune de rute independente ce îi permit să se deplaseze pe sub gheaţă, a informat Divizia Australiană Antarctica într-un comunicat.

Robotul este capabil ,,să se fixeze pe stratul inferior al gheţii şi să se mişte cu ajutorul roţilor, astfel încât se poate apropia de stratul dintre gheaţă şi apă pentru a efectua măsurători sensibile”, a explicat Andy Klesh, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA într-un comunicat.

De asemenea, robotul care va fi testat în Antarctica în jurul staţiei australiene Casey timp de trei săptămâni ar putea rămâne, asemeni unui submarin, instalat perioade de lungi de timp într-un singur loc pentru a economisi energie.

NASA preconizează să ajungă pe Jupiter în 2025 pentru a cerceta una dintre lunile sale îngheţate, Europa, unde se crede că există mari posibilităţi să găsească dovezi ale vieţii extraterestre în Sistemul Solar.