Muzeul “Victor Babeş” din Bucureşti reintră în circuitul de vizitare din 19 septembrie

A fost anunțat că Muzeul “Victor Babeş” aflat în strada Andrei Mureşanu, nr. 14 A, ce face parte din componenţa Muzeului Municipiului Bucureşti, reintră în circuitul muzeal pe data de 19 septembrie, ora 10.00. El a fost refăcut după o scurtă perioadă în care a fost închis pentru reamenajare. Acest muzeu a fost deschis în două etape, anunţă MMB potrivit news.ro.

Prima a vizat restituirea valorii memoriale – mobilier, cărţi şi artă decorativă, precum şi o restituire a atmosferei de lucru şi de familie.

Se pare că piesele de artă decorativă – lustrele şi mobilierul – au fost restaurate şi expuse începând cu luna noiembrie 2018, ulterior încheierii primei faze a restaurării.

Scopul celei de a doua etape a fost recuperarea muzeală a activităţii ştiinţifice a lui Victor Babeş şi punerea ei în valoare într-un spaţiu modernizat, prin intermediul unei logistici de expunere muzeală la standard european, iar cu sprijinul realităţii augmentate sunt oferite publicului detalii vizuale din cel dintâi tratat de bacteriologie din lume, redactat de Victor Babeş.

În prima încăpere, vizitatorii vor putea admira portretul lui Victor Babeş realizat de Grigore Stoenescu şi microscopul la care a lucrat Victor Babeş, pe care l-a folosit zilnic pentru multiplele descoperiri, dar care a fost şi instrumentul în faţa căruia a murit.

Mai trebuie menționat  că muzeul care astăzi îi poartă numele a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeş. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul pe care l-a folosit, de la Institutul Naţional de Patologie şi Bacteriologie, şi le-a expus în parterul casei sale pe care a donat-o Primăriei Capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic, specific anilor 1920, în partea de Nord a Bucureştiului. Construită iniţial cu scopul de a fi folosită ca o locuinţă privată într-un cartier liniştit, astăzi aceasta adăposteşte o colecţie dominată de lucrările ştiinţifice ale lui Victor Babeş.