20 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Muzeul – Atelier – Şcoală de la Piscu, spaţiu cultural din apropiere de Bucureşti, deschis spre vizitare

Foto: Andi Ostafi

Muzeul – Atelier – Şcoală de la Piscu, spaţiu cultural aflat în apropierea Bucureştiului, este deschis spre vizitare şi are ca obiectiv să  aducă în atenția publicului moştenirea culturală a comunităţii din Piscu, veche vatră de olari cu o istorie culturală bogată, singura din apropierea Capitalei în care încă se produce ceramică ţărănească.

„Memoria meşteşugului de Pisc este cea care a generat acest loc, este un nucleu de la care spaţiul s-a extins şi temele de studiu, la rândul lor, s-au extins. Piscu a fost pe vremuri un centru de olărit în care s-a lucrat enorm. În cele mai bune timpuri, câte 200 de cuptoare ardeau aici şi sute de mii de oale părăseau satul în fiecare an către târgurile din Bucureşti şi din împrejurimi”, a transmis într-un comunicat  preluat de news.ro , Adriana Scripcariu, istoric de artă şi iniţiator al proiectului.

Proiectul organizaţiei Şcoala de la Piscu, Muzeu-Atelier-Şcoală are ca scop valorificarea  experienţei a 15 ani de cercetare şi acţiune educaţională şi culturală dedicată patrimoniului cultural. Iniţatorii săi, istoricul de artă Adriana Scripcariu şi sculptorul Virgil Scripcariu, doresc să prezinte public moştenirea satului Piscu plasată în contextul mai larg al tehnicilor tradiţionale de lucru cu pământul şi de comunicare între tradiţie şi creaţie contemporană.

Principala expoziţie din cadrul proiectului  cuprinde colecţia oalelor de Pisc, dedicată memoriei comunităţii de olari din sat şi îmbogăţită cu ceramică ţărănească din întreg teritoriul românesc.

În plus, pe lângă spațiu de expunere, Muzeul – Atelier – Şcoală le va oferi celor care vin în vizită experienţe formatoare care vor ușura  accesul copiilor şi adulţilor la patrimoniu cultural şi natural prin educaţie, cu prilejul atelierelor de meşteşug şi lecţiilor de patrimoniu care vor avea loc aici începând cu 2021. Conceptul de „Şcoală din Muzeu” pune în valoare moştenirea locală şi o transformă în resursă pentru educaţie.

Lasă un răspuns