24 septembrie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Muzeul Amintirilor din Comunism, la Braşov – Campanie de colectare de obiecte şi poveşti, demarată

Foto: News.ro

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) va fi inaugurat toamna aceasta la Braşov şi îşi dorește să prezinte publicului străin şi autohton, într-o manieră inovatoare şi personală, viaţa cotidiană în  perioada României comuniste.

 De fapt, Muzeul Amintirilor din Comunism constituie un proiect pornit de două tinere din Braşov, Alina Beteringhe şi Ioana Bejan Roată, care îşi doresc să pună accentul pe experienţele de zi cu zi ale oamenilor care au trăit în acea perioadă, indiferent de vârstă, ocupaţie sau statut social. Muzeul va fi administrat printr-o întreprindere socială, iar profitul va fi redirecţionat către grupurile vulnerabile de copii care au nevoie de activităţi şi de sprijin pentru a se integra.

Pentru a putea deschide muzeul, cele două fondatoare au demarat o campanie de colectare de obiecte şi poveşti, invitând oamenii să îşi amintească perioada comunistă şi să contribuie la această iniţiativă. Toate detaliile privind acţiunea de colectare a poveştilor şi a obiectelor se găsesc pe site-ul muzeului – www.madc.ro -, acolo fiind disponibil regulamentul. În plus, pentru persoanele care nu au posibilitatea să trimită textul online, există un număr de telefon care poate fi apelat pentru a intra în legătură cu unul dintre responsabilii muzeului.

Cartela de pâine, programul de două ore de la televizor, circulaţia maşinilor în funcţie de numărul de înmatriculare, dar şi cana de ulei luată cu împrumut de la vecina de bloc sunt aspecte inedite şi interesante pentru turiştii din ţări care nu au avut un regim comunist, dar şi un punct de interes pentru generaţiile de tineri din România care au crescut după căderea comunismului. Astfel, în locul datelor istorice, vizitatorii vor putea descoperi întâmplări şi fapte scrise de oameni obişnuiţi, care au trăit acei ani.

Totodată, muzeul va fi şi locul unde, prin poveştile expuse, cei care îi vor trece pragul vor găsi răspunsuri la întrebări precum: ce este un alendelon, ce este nechezolul sau de ce avem oroare să stăm la cozi? De ce ţineau bunicii spray-uri goale în vitrina din sufragerie sau de ce aveam toţi câte un peşte din sticlă aşezat pe mileul de pe televizor şi o balerină graţioasă în vitrină? Toate aceste întrebări îşi vor găsi răspunsul în poveştile care vor fi expuse în cadrul Muzeului Amintirilor din Comunism.

MAdC îşi propune să participe activ la implicarea şi includerea copiilor din medii defavorizate în activităţi culturale şi educaţionale, prin realizarea unor parteneriate strategice cu ONG-uri şi direcţii sociale. Astfel, fondatoarele muzeului îşi doresc să organizeze diferite ateliere pentru copii, dar şi să le faciliteze vizitarea spaţiului.