Moştenitorul imperiului Samsung, din nou în faţa justiţiei

Foto: BBC

Moştenitorul imperiului Samsung, Lee Jae Yong, a revenit astăzi la Înalta Curte din Seul pentru o revizuire a condamnării sale pentru corupţie în 2017, potrivit Agerpres.

“Îmi pare rău că am produs atâtea probleme oamenilor. Îmi cer scuze”, a declarat el când a ajuns la Înalta Curte, înconjurat de avocaţi.

Lee, vicepreşedinte al gigantului sud-coreean de smartphone-uri şi electronice Samsung, a fost condamnat iniţial la cinci ani de închisoare în luna august 2017. Sentinţa sa a fost redusă în apel la doi ani şi jumătate cu suspendare. El a fost eliberat în luna februarie a acestui an în urma procesului în apel.

În luna august, Curtea Supremă din Seul a trimis cazul său înapoi la o instanţă inferioară pentru rejudecare. Curtea Supremă a stabilit că Samsung a plătit mult mai multă mită decât a fost cercetat anterior de către instanţa de apel.

În vârstă de 51 de ani, Lee este pe punctul de a primi o nouă pedeapsă cu închisoarea în cadrul actualelor proceduri judiciare. Procurorii au stabilit o anumită legătură între Lee şi răsunătorul scandal de corupţie care a dus la căderea fostei preşedinte sud-coreene Park Geun Hye.

Procesul, care ar urma să dureze mai multe luni, vine într-un moment greu pentru Samsung Electronics, care suferă de pe urma unor sancţiuni comerciale impuse pentru Coreea de Sud de către Japonia, pe fondul unor dispute vechi moştenite din trecutul colonial japonez în Peninsula Coreeană.