26 septembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Moartea lovește necruțător la groapa de gunoi din Băicoi, care se extinde în afara legii


Cu toate că în ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre poluarea cauzată de deșeuri și depozitarea neregulamentară a deșeurilor este un subiect îndelung mediatizat, depozitul de deșeuri din Băicoi, administrat de VITALIA SALUBRITATE PRAHOVA S.R.L., o firmă cunoscută încă din 2020 pentru problemele de mediu legate de depozitul de la Băicoi din Prahova, a depus documentatia pentru deschiderea a încă 2 celule de depozitare!

Această extindere îi dă posibilitatea să mai opereze încă 10-15 ani depozitul deși, conform Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor pentru Prahova, avea depozitarea sistată, urmând să fie închis.

Dezbaterea publică privind extinderea depozitului Băicoi va avea loc luni, 21 noiembrie la ora 14:00, la Casa de Cultură din Liliești iar toți locuitorii din Băicoi sunt invitați săparticipe pentru a-și spune punctul de vedere.

Dacă oamenii au ceva de obiectat, este nevoie ca un număr cât mai mare de locuitori să participe la această dezbatere pentru a-și susține punctul de vedere! În caz contrar, degeaba groapa de gunoi va fi aratată ulterior cu degetul de către localnici!

Morbiditatea ajunge să crească și cu 50% pentru locuitorii aflați la o distanță mai mică de 1000 m de o groapă de gunoi

Este un lucru bine știut că moartea lovește necruțător în zona gropilor de gunoi care nu respectă normele legale iar depozitul de la Băicoi este evident că nu respectă distanța de minimum 1000 de m față de prima locuință aflată în priximitatea sa, prevazuta prin Ordinul Ministerului Sănătății 119/2014, acestea fiind sub 500 m.

Cifrele oficiale sunt de-a dreptul înfiorătoare. Concret, mai multe studii de specialitate făcute asupra sănătății populației care trăiește în zona limitrofă a gropilor de gunoi care nu respectă distanța minimă legală, au scos la iveală detalii crunte.Morbiditatea în zona acestora este crescută cu 50%, speranța de viață fiind și ea mult redusă. Gropile de gunoi care nu respectă normele de mediu poluează masiv și distrug sănătatea populației! Substanțele toxice care se scurg din gunoaie distrugîn timp sănătatea comunităților locale. Viața oamenilor este călcată în picioare!

Printre cele mai frecvente boli ale locuitorilor aflați la mai puțin de 1000 de metri de gropile de gunoi se numără afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar, afecțiuni renale, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Documentația care stă la baza solicitării emiterii Acordului de Mediu de către Vitalia pentru extinderea gropii de gunoi de la Băicoi poate fi accesată pe site-ul APM Prahova prin intermediul link-urilor de mai jos:

http://www.anpm.ro/…/d2883558-2115-420c-a07f-acb895a0e2b3

http://www.anpm.ro/…/99fc2fbe-17bd-4978-878d-4ae40954e342

http://www.anpm.ro/…/b4741e96-97e3-45bc-9ae8-f7d8efe555b4

Orice cetățean o poate studia și poate constata neregulile care se văd cu ochiul liber, fără să fii mare specialist de mediu.

Astfel, pe lângă problema nerespectării distanțelor, operatorul încearcă inducerea în eroare a autorităților cu privire la activitățile reale care urmează a fi desfășurate, susținând că în celulele 3 si 4 nu vor fi acceptate la depozitare deșeuri municipale și de natură organică cu potențial de producere levigat.

Levigatul reprezintă zeama toxică care se scurge din gunoaie, încărcată cu substanțe nocive. Însă, analizând lista codurilor deșeurilor depozitate, apare codul de deseu 19 12 12, un cod care înglobează refuzul de sortare al deșeurilor municipale amestecate. Totodată, tehnologia de depozitare și de tratare prezente în documentație este una specifică tratarii deșeurilor municipale, mascate sub codulul 19 12 12.

Practic, Vitalia, sub masca acceptării numai a unor anumite coduri de deșeuri, lasă autorităților impresia că respectă în totalitate legislația în vigoare, respectiv OG 2/2021, și că nu va depozita deșeuri municipale netratate.

În fapt, asistăm la o autorizare mascată privind depozitarea de deșeuri municipale amestecate, așa-zis “tratate”.

Depozitarea gunoaielor în amestec este interzisă de lege, acestea având conținut de materiale contaminate, viruși, bacterii.

Ordonanța nr. 2/2021 nu mai permite depozitarea gunoaielor în amestec ci doar sortarea, tratarea mecanică și biologică a acestora și transformarea în materiale inerte, care nu mai poluează mediul, fără  potențial de contaminare și de punere în pericol a sănătății publice.

Acest “joc al codurilor de deșeuri” jucat de Vitalia și falsa susține cum că nu va mai exista levigat, atrage după sine un alt lung șir de neregului, deoarece operatorul nu va mai fi nevoit să investească într-o stație de epurare adecvată, cu osmoză inversă, fiindu-i mai la îndemână să “scape de levigat”, prin deversare accidentală!

De asemenea, operatorul nu va mai investi în monitorizarea emisiilor puțurilor de biogaz, deoarece ele nu vor mai exista. În ceea ce privește protecția mediului, va intra în legalitate o adevarată “bombă cu ceas”, deoarece multe din deșeurile din listă sunt complet incompatibile și pot genera autoaprinderi.Problema incendiilor la această groapă de gunoi este una bine cunoscută, nu mai departe de luna iulie a.c. având loc un incendiu major.

Revenind la levigat, singura metodă de gestionare a acestuia prevăzută de operator în documentație este cea de “eliminare finală în depozit”. În acest fel se încalcă în mod grav normativul de depozitare, deoarece nu pot fi acceptate la depozitare deșeurile lichide!

Totul se va transforma într-o bombă ecologica cu mirosuri groaznice și contaminarea solului și a apei de băut. Un dezastru ecologic iremediabil la care operatorul gropii de gunoi de la Băicoi a pus umărul încă din 2020, când activitatea gropii de gunoi a fost suspendată de către Garda de Mediu pentru poluare în zonă și mirosuri.

Studiile de impact asupra mediului efectuate la Băicoi au indicat ca este prezent în aer hidrogen sulfurat, formaldehidă şi ozon.

Expunerea la hidrogen sulfurat produce slăbiciune generală, nelinişte, ameţeală, greţuri, vărsături iar la suferinzii de plămâni chiar edem pulmonar acut cu evoluţie gravă. Dacă există o expunere prelungită la  concentraţii mici de toxic, apare o iritaţie conjunctilă, rinofarigită, disfagie, greutate în respiraţie, paralizie respiratorie şi prăbuşirea tensiunii arteriale.

Intoxicaţia cu amoniac duce la apariția edemului pulmonar, hemoftizie sau bronşită cronică. La o expunere masivă apare fie o sincopă respiratorie reflexă, fie un edem pulmonar supraacut care poate duce la moartea în decurs de câteva minute până la cateva ore.

Expunerea la formaldehidă poate cauza senzaţia de arsură a ochilor, însoţită de procesul de lăcrimare, dar determină şi iritaţii ale tractului respirator superior. La concentrații de 10 părţi per milion pot apărea senzaţia de tuse şi de “gheară în piept”.Formaldehida se mai numeşte şi formol. Adică substanţa cu care se îmbălsămează cadavrele.

Acest “aer curat” îl respiră şi locuitorii din Băicoi, Plopeni, Găgeni şi Păuleşti!

Print Friendly, PDF & Email